Ga naar de inhoud
Bright reviews

Eerste indruk: zoekgame Hidden Folks

Hidden Folks laat je zoeken naar verstopte poppetjes en spullen in een overvol miniatuurlandschap. Is dat leuk?

Hidden Folks is het nieuwe spelletje van de Nederlandse gamedesigner Adriaan de Jongh en Franse illustrator Sylvain Tegroeg, die nu beschikbaar is op iOS en Steam. Het idee is simpel: zoek naar poppetjes en objecten in een grote omgeving waarin van alles gebeurt.

Het is eigenlijk vreemd dat games als Hidden Folks niet veel vaker op iOS verschijnen. Dit spel volgens het Where is Waldo-principe werkt namelijk heel goed op een touchscreen. Je veegt met je vinger om door de omgeving te gaan en door te tikken selecteer je de poppetjes waarnaar je opzoek bent.

Bomvolle omgevingen

Hidden Folks kent 14 handgetekende 'levels', de één groter dan de ander. De zwart-witte tekeningen van Tegroeg maken niet alleen dat het spel heel fraai is vormgegeven, maar zorgen er tegelijk voor dat de targets waarnaar je zoekt lastig te vinden zijn. Zeker omdat tekeningen allemaal heel klein is gehouden en je maar tot een bepaald punt kunt inzoomen.

Elke omgeving is constant in beweging dankzij grappige animaties. Het is aan te raden om met het geluid aan te spelen, want Hidden Folks kent ruim 960 hilarische geluidjes die de makers zelf hebben ingesproken. Daarnaast levert wat rondtikken in de omgevingen ook nog eens geinige geanimeerde effecten op. Soms moet je bijvoorbeeld eerst een struik wegtikken om een poppetje te vinden.

Per level staan onder in beeld meerdere targets die je moet zien te vinden. Makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als poppetjes en animaties kleiner worden en op elkaar lijken. Gelukkig staat bij elk doelwit een korte omschrijving die je kunt opvatten als hint, zodat je ongeveer weet waar je moet zoeken. Daardoor wordt het niet vervelend.

Miniatuurvoorbeeld

Fraaie kunstwerkjes

Het is niet verplicht om steeds alle targets in een gebied te vinden, na een bepaald aantal kun je door. De echte completionists gaan natuurlijk wel voor de 100 procent score. Op die manier doe je ook wat langer met de game die binnen een paar uur uit te spelen is. Als je bereid bent om de interactieve kunstwerkjes helemaal uit te pluizen, dan is Hidden Folks zijn prijskaartje van 4 euro op iOS helemaal waard. Op Steam kost het spel 8 euro.

Miniatuurvoorbeeld

Hidden Folks-ontwikkelaar Adriaan de Jongh was een van de sprekers tijdens onze Bright Day 2016.

Lees meer game-reviews in de rubriek Game van de Week