Bright reviews

Hands-on met de Samsung Galaxy S8 en S8+

30 maart 2017 13:30 Aangepast: 27 april 2018 00:20

Samsung wil met de Galaxy S8 het vertrouwen van de consument winnen na het Note 7-debacle. Spraakassistent Bixby moet daar bij helpen.

Bekijk onze eerste indruk van de Galaxy S8 en S8+:

Apple heeft Siri, Google heeft Assistant en Samsung heeft nu Bixby. De Galaxy S8 is de eerste smartphone van het Zuid-Koreaanse bedrijf dat met een slimme assistant wordt geleverd, die onder andere wijn en objecten herkent.

Bixby reageert op dit moment alleen op Engelse spraakopdrachten, van een contactpersoon bellen tot het zoeken met Google. De assistent kan aan diensten van derden worden gekoppeld. Zo kun je met Bixby een object scannen om deze vervolgens bij Amazon te kopen. Ook is het mogelijk om meer informatie te krijgen over een fles wijn. Hiervoor werkt Bixby samen met de app Vivino.

Miniatuurvoorbeeld

Kunstmatige intelligentie

​Het introduceren van Bixby is een belangrijke stap voor Samsung. Het bedrijf geeft de spraakassistent ook een prominente plek: een knop aan de zijkant van de Galaxy S8. De komende tijd moet Bixby door het gebruik van kunstmatige intelligentie slimmer worden.

Dat is ook nog nodig: tijdens de eerste testen werd een foto van de Eiffeltoren gezien als een flatgebouw in New York. Zowel Google en Apple voorzien hun telefoons al langer van een spraakassistent. Siri herkent de Nederlandse taal, de Assistent van Google is nog niet officieel in het Nederlands beschikbaar.

Gebogen schermranden

De randen van het scherm van de Galaxy S8 en grotere Galaxy S8+ zijn standaard gebogen. De voorkant van de telefoon bestaat daardoor grotendeels alleen uit scherm, wat er indrukwekkend uitziet als je een YouTube-video kijkt. De vingerafdrukscanner is verplaatst van de voorkant naar de achterkant, rechts naast de cameralens. Dat is handig voor linkshandigen, die beter bij de scanner kunnen komen. Rechtshandigen zullen daar meer problemen mee hebben.

Miniatuurvoorbeeld

Naast de vingerafdrukscanner kun je gebruikmaken van een irisscanner. In de praktijk werkt deze beveiligingsmethode niet zo snel en accuraat als de vingerafdrukscanner. En jawel: de Galaxy S8 heeft gewoon een ingang voor je koptelefoon.

Samsung levert bij de telefoon ook standaard AKG-oordopjes ter waarde van 100 euro. Bij de Galaxy S8 komen ook allerlei nieuwe accessoires, zoals de Gear VR-bril met controller (129,99 en 39,99 euro) en een nieuwe versie van de 360-graden-camera Gear 360 (249 euro). Deze camera ondersteunt nu ook livestreaming via Facebook en YouTube.

Miniatuurvoorbeeld

Van telefoon naar desktop

De meest interessante accessoire is Dex, een dock waarmee je de Galaxy S8 aan een computerscherm verbindt. Het Dex-station (149 euro) heeft twee usb-poorten en ingangen voor ethernet en hdmi, waarmee je van je telefoon een computer maakt.

Dat werkt zo: de Galaxy S8 is voorzien van een desktopmodus waarmee je apps op een groter computerscherm kunt gebruiken. Dit geldt bijvoorbeeld voor Chrome, Word en de foto-app. Deze functie is niet helemaal nieuw: Microsoft introduceerde een jaar geleden de Continuum-dock waarmee Windows 10-smartphones in computers kunnen worden omgetoverd.

Miniatuurvoorbeeld

Prijzen

​De Galaxy S8 is vanaf 28 april in Nederland te koop voor 799 euro. De iets grotere variant, de Galaxy S8+ met een 6,2 inch-scherm, gaat 899 euro kosten.

Galaxy S8-specificaties

Scherm: 5,8 inch (Galaxy S8) of 6,2 inch-scherm (Galaxy S8+), 2960x1440 pixels
Processor: Exynos octacore-processor
RAM: 4GB
Opslag: 64GB, uitbreidbaar met micro-sd-kaart
​Camera: 12 en 8 megapixel
​Waterbestendig: ja (IP68)

Volg het Bright YouTube-kanaal voor meer video's over smartphones.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van