Bright reviews

Eerste indruk: superslowmotion in een smartphone

04 mei 2017 19:08 Aangepast: 26 april 2018 23:49

We testten Sony's Xperia XZ Premium met een indrukwekkend 4K HDR-scherm en een camera met superslowmotion.

Tijdens een event in Lissabon kregen we al even de kans om Sony's nieuwe smartphone ​Xperia XZ Premium te testen. De telefoon voelt goed aan. De behuizing rond het toestel is gemaakt van glas, met aan de boven- en onderzijde aluminium. Ten opzichte van het goedkopere model Xperia XZs zijn er meerdere verbeteringen. Zo zijn de volumeknoppen boven de aan/uitknop geplaatst, waardoor ze makkelijker zijn te bereiken. Verder is de telefoon beter afgewerkt dan zijn voorganger en heeft hij een luxe uitstraling.

De glimmende achterkant ziet er erg goed uit, maar is wel gevoelig voor vingerafdrukken. Wel zorgt de speciale coating ervoor dat hij vrij makkelijk weer schoon is te vegen. Onveranderd zijn helaas de forse randen rond het scherm, waar andere fabrikanten de randen zo dun mogelijk maken is dat bij Sony niet het geval. Deze schermranden vergeet je alleen snel als je de telefoon aanzet.

Haarscherp beeld

De XZ Premium heeft een 5,5 inch 4K HDR-scherm, een hele mond vol. In de praktijk zorgt HDR voor meer contrast en betere kleuren. De 4K-resolutie zorgt voor een haarscherp beeld: liefst 801 pixels per inch. Of die 4K-resolutie nu echt nodig is, wagen we te betwijfelen, op een ‘normaal’ full hd-smartphonescherm zijn de pixels ook niet zichtbaar.

Bij dagelijks gebruik zul je weinig merken van het 4K-scherm, aangezien hij alleen werkt in de foto- en video-app. Dit is omdat het 4K-scherm veel meer stroom verbruikt dan een full hd-scherm. Het is nog onduidelijk of app-makers de 4K- én HDR-functionaliteiten kunnen gaan benutten.

Miniatuurvoorbeeld

Om de juiste content op je telefoon te krijgen werkt Sony samen met Amazon Prime. Zo kun je via de app van Amazon 4K HDR-films streamen. Verder is deze content nog vrij beperkt, zo is 4K HDR bijvoorbeeld niet beschikbaar in de mobiele app van Netflix.  

960 beeldjes per seconde

De camera in de telefoon hebben we al uitgebreid kunnen testen. Bijzonder is dat het toestel 960 frames per seconde slowmotion kan opnemen. Dit zorgt voor spectaculaire beelden (bekijk ook onze Facebook-video voor voorbeelden). Het is mogelijk om 6 seconden in 720p slowmotion op te nemen. De beelden spelen dan 40 keer trager af dan normaal. De resolutie moet dus wel worden teruggeschroefd. Je offert dus details op voor de slowmotion.

Superslowmotion is een hilarische functie om te hebben, maar we vragen ons wel af hoe vaak je het in de praktijk gaat gebruiken. Verder is de camera uitstekend: foto’s hebben genoeg detail en de kleurenreproductie lijkt nauwkeurig.

Miniatuurvoorbeeld

De XZ Premium gaat 749 euro kosten en is vanaf 1 mei te beschikbaar voor pre-order. Bij deze pre-order krijg je een draadloze koptelefoon ter waarde van 229 euro, de Sony MDR-100ABN. Ook deze hebben we al even kunnen testen, het geluid is erg goed voor de prijs en de noise cancelling​ werkt uitstekend. 

Like Bright.nl op Facebook voor meer superslowmo's met de XZ Premium.

Lees meer artikelen in de rubriek Eerste Indruk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van