Bright reviews

Eerste indruk: Cratoni Vigor-helm voor snelle e-bikes

08 juni 2017 13:59 Aangepast: 26 april 2018 22:16

De Cratoni Vigor is een helm die voldoet aan de eisen voor op je speed pedelec én op de brommer. Fietst dat een beetje fijn?

Eerst maar even een paar misverstanden uit de weg helpen. De Cratoni Vigor (€249) was al eerder te de koop dan de Pedelec+ van Abus, de andere helm voor snelle e-bikes die we vorige week testten, en voldeed ook al aan de nieuwe norm voor helmen die je op je 45km e-bike moet dragen. Maar deze helm is niet ontwikkeld voor op de fiets, maar voor op de brommer. Omdat hij licht van gewicht is, wordt hij ook verkocht als speedpedelec-helm. Daarom testen wij hem ook.

Misverstand nummer 2: Cratoni klinkt heerlijk Italiaans, maar op de doos, de helm, de folder, het zakje om de folder staat allemaal in grote letters: gemaakt in Duitsland. Zodat de buitenstaander denkt: wat een hip design en jij denkt: hij gaat voorlopig niet stuk. 

De Vigor mag je ook op de brommer op en dat zie je meteen aan de buitenkant van de helm. Niet alleen door het afneembare viziertje, maar vooral doordat de oren bedekt zijn in deze helm. Als gevolg moet je heel goed meten om de juiste maat te kopen, want de helm zit echt om je hoofd, niet op je hoofd. Met mijn hoofd van 59 cm was de 58/59 wel wat aan de krappe kant. Over het draagcomfort kan ik dus niet heel veel zeggen. Mijn aanname is dat de Vigor veiliger is dan de Pedelec+ vanwege de strengere eisen waar de helm aan voldoet. 

Miniatuurvoorbeeld

Het ontwerp is modern, niet te opvallend en de enige details die er uit springen zijn de naam Cratoni op de zijkant, de verfijnd vormgegeven roostertjes en luchtinlaten en de grijze baan over het midden van de helm. De sluiting maak je open met één hand en in één soepele beweging. De vizieren zijn uitwisselbaar voor verschillende UV-werende varianten. 

Persoonlijk vind ik de helmplicht voor de speed pedelec overbodig. Niet omdat 45 kilometer per uur fietsen niet gevaarlijk zou zijn, maar omdat eigenaren net als mensen met een racefiets zelf wel kunnen verzinnen wanneer ze een helm op hun hoofd moeten zetten. Als je normaliter maximaal 30 km/u rijdt en bij het inhalen afremt, dan is een helm niet meer nodig dan op welke andere willekeurige fiets.

De Cratoni Vigor is een fijne helm voor wie optimale bescherming wil, maar als je de snelheid maakt, waarbij een helm een goed idee is, dan doet de fiets zeker niet al het werk. Een helm die ook je oren beschermt, is dan simpelweg te warm op het hoofd. 

Lees ook: Eerste indruk van de speedpedelec-helm van Abus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van