Bright reviews

Duurtest slimme lampen: IKEA Tradfri vs Philips Hue

03 augustus 2017 11:40 Aangepast: 26 april 2018 20:43

Na drie jaar Philips Hue-lampen in huis te hebben, test Rutger de concurrent van IKEA.

Philips Hue heeft jarenlang bijna het monopolie gehad op slimme lampen. Er waren andere merken die ook met app bestuurbare lampen hadden, maar nooit veel goedkoper of echt beter. Totdat IKEA mee ging doen, met zijn Tradfri-lampen. Een startset met hub (2 lampen, hub en afstandsbediening, voor €85) verschilt niet eens zo heel veel van de Philips-producten (2 lampen, hub, geen afstandsbediening, voor €75). Maar de goedkoopste lamp kost een tientje, vergeleken met 22 euro voor de goedkoopste Hue-lamp.

Installeren lastiger bij IKEA

Op papier hebben we dus een winnaar, maar hoe ziet het er in de praktijk uit? Het installeren van de Tradfri-lampen is iets lastiger dan bij Philips. Om niet te spreken van de verpakking, die je het beste met een mes te lijf kunt. Je moet een afstandsbediening toevoegen aan je setje om de boel in te stellen. Bij Philips kun je met alleen hub en lamp in de weer. Bij beide systemen kun je ook de lampen zonder hub gebruiken, maar met alleen een afstandsbediening (waarom je dat zou willen?). 

Ik had 1 lamp in mijn testset die een eigen wil had. Die ging soms zomaar aan, dimde spontaan en was dan ook even niet te bedienen met de afstandsbediening. Dat kleurt het oordeel een beetje. Met de overige drie lampen heb ik nooit problemen gehad.

We bespraken de slimme IKEA-lampen eerder in onze wekelijkse Uitpakparty:

 

Afstandsbedieningen

Waar de IKEA-lampen een voordeel hebben is in de betaalbare afstandsbedieningen. Je lampen aanzetten met een app is best irritant, dus een afstandsbediening is een prettige extra. Er zijn twee types: een innovatief klein magnetisch draaiend schijfje die als dimmer dienst kan doen (€19,95 incl. lamp) of een uitgebreide afstandsbediening (€29,95 incl. lamp) met de mogelijkheid niet alleen te schakelen en dimmen, maar ook de kleur van de lamp te veranderen (alleen met de duurdere lampen mogelijk). Ook is er een setje met bewegingsmelder te koop (€29,95 incl. lamp). De draadloze dimmer van Philips kast ook bijna €30, exclusief lamp). 

Op het gebied van lampen is er keuze uit een grote fitting (E27), kleine fitting (E14) en spotjes (GU10). Philips heeft ook nog een aantal designlampen te koop, IKEA zet daar lichtpanelen en verlichte kastdeurtjes tegenover. 

Philips Hue 'praat' al met alles

Op prijs wint IKEA het dus op dit moment, maar Philips heeft nog één troef. De Hue-lampen communiceren met van alles, zoals de universele Harmony-afstandsbediening en POP Home-knoppen van Logitech, IFTTT, en Apple Homekit. Daardoor kun je Siri verzoeken je lampen aan te zetten, of van kleur te veranderen.

IKEA belooft ook integratie met Homekit, Amazon Alexa en Google Assistant na de zomer. Maar de kans is groot dat je voor Homekit daar een nieuwe hub voor moet hebben. Elk product dat geschikt is voor Homekit heeft namelijk een code nodig op de verpakking die ontbreekt bij IKEA.

Erwin besprak Philips Hue al eens in Bright TV:

Close call

Conclusie: Philips is op dit moment de meest robuuste, makkelijkst te installeren en best te koppelen smarthome-lamp. Maar IKEA heeft een mooi systeem, dat hopelijk na de zomer ook met Siri, Alexa en Google Assistant kan praten. Als dat zo is, raden we op basis van de prijs de IKEA-lampen aan. 

Kijk voor meer video's over smarthome-gadgets op ons YouTube-kanaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van