Bright reviews

3D-printen voor beginners: de Tevo Tornado

11 november 2017 16:01 Aangepast: 26 april 2018 18:08

Rutger duikt de komende weken in de wereld van 3D-printen. Deel 2: printen met de Tevo Tornado.

Vorige week behandelden we de basics van 3D-printen. Vandaag gaan we echt iets uitprinten met de Tevo Tornado. De duurste van de drie instapprinters die ik test in deze serie. De Tevo Tornado komt in een grote doos (13,3 kilo moet de postbode tillen) en is voor het grootste gedeelte al in elkaar gezet. Het staande frame moet op het liggende frame geplaatst en de stekkertjes moeten worden aangesloten, dan is bijna alles gereed.

Geruststellend detail: op het bed van de Tornado ligt een proefprintje klaar. Blijkbaar heeft iemand deze unit al getest. Wat je wel zelf nog even moet doen, is het printbed op de juiste hoogte stellen. Tussen de printkop en het printbed moet je met moeite een A4'tje heen en weer kunnen bewegen. 

Vergeleken met de Anet A8 die ik assembleerde, maar niet aan de praat kreeg is de Tornado een flink grotere printer. Hij kan objecten tot 30 x 30 x 40 cm printen. Dat is echt groot voor een huis-tuin-en-keuken apparaat. Op 100 procent snelheid print het apparaat bovendien 15 cm in een seconde! Voor het standaard PLA (gerecycled plastic) dat ik gebruik om te printen is een verhit printbed niet noodzakelijk, maar voor bijvoorbeeld ABS wel. De Tornado heeft een verwarmd bed en kan ABS, Carbon Vezel, PETG, PLA, PVA en zelfs hout printen. Stel je bij dat laatste een soort MDF voor. Hij kan nog geen eikenhout uitprinten.

Er zijn twee manieren om een print bij de printer te krijgen: via een USB-verbinding met je computer of door er een SD-kaartje in te drukken. De nerds hangen zelfs wel eens een Raspberry Pi aan de 3D-printer om er een cloudprinter van te maken, maar dat is alleen zinnig als je vaak grote dingen wilt printen waar je zelf niet bij in de buurt bent. Dan hang je een webcam op en houd je op afstand de boel in de gaten en kun je de print dus ook pauzeren of stoppen.

​​Volgende week hoop ik het kleinere broertje, de Tevo Tarantula, te kunnen testen. Deze printer werd beschikbaar besteld door Gearbest.com

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore