Ga naar de inhoud
Bright Day

#BrightDay: Best of DDW en Maxim Hartman

Tijdens Bright Day bekijk je een paar van de beste ontwerpen van Dutch Design Week. En Maxim Hartman presenteert het sprekersprogramma weer.

Nog vier nachtjes slapen en dan begint Bright Day! Vandaag zijn we aan de opbouw begonnen, maar ook de laatste attracties druppelen nog net op onze planning binnen. Zo hebben we vandaag onze selectie ‘Best of Dutch Design Week’ rond gemaakt. Want Bright Day draait om meer dan consumentengadgets alleen, je kan ook bekijken hoe ontwerpers en kunstenaars de toekomst zien.

Op de Best of DDW-stand zie je zes projecten die ons tijdens de Dutch Design Week wisten te grijpen. Zo is Project KOVR aanwezig, een futuristisch ogende jas die als kunstproject geboren is. De jas is dan ook erg bedoeld voor de mens van nu, maar juist om die te beschermen tegen zaken als skimmen, tracking en afluisteren. De metallic jas blokkeert alle signalen zodat je pasjes, sleutels en telefoon ontraceerbaar en compleet offline zijn, zolang ze in de jas zitten.

Miniatuurvoorbeeld

Ook kun je de charmante tekenrobot Goto uitproberen. Die robot leert kinderen programmeren en tekent of verft vervolgens de kunst die zij met programmeertaal invoeren.

Daarnaast is Somnox aanwezig, een knuffelbare robot die mensen met slapeloosheid toch de slaap laat vatten. Somnox won eerder dit jaar al de James Dyson Award en kwam al voor in een aflevering van Bright TV.

Verder laat Belgische ontwerper Frederik Deschuytter zijn verfrissende concept ‘The Sun Also Shines in the City’ zien, waarbij het verzamelen van zonne-energie niet onzichtbaar maar juist als prominent statement gebeurt.

Fotograaf en ontwerper Jasper Eikmeier toont zijn unieke analoge camera Boxolab. De camera is door gebruikers zelf in elkaar te zetten en heeft een ingebouwde donkere kamer. Een soort instant-camera dus, maar wel volledig handmatig wat niet alleen leuk is maar ook bijzonder leerzaam in deze tijd van digitale fotografie.

De Zweedse Sandra Lundberg staat met haar bijzondere lamp Yaris bij Best of DDW. Yaris is deels bureaulamp en deels huisdier. Dankzij sensoren in het 3D-geprinte geraamte gaat de lamp aan als je ’m over zijn rug aait, en feller na nog een aai. Als je de kin van de lamp kietelt draait hij zijn hoofd, en Yaris is bedekt met een zachte laag om dat vriendelijke uiterlijk te versterken.

Wegens succes verlengd: Maxim Hartman

We zijn blij en vereerd dat de onvergelijkbare Maxim Hartman ook dit jaar weer de spreekstalmeester van Bright Day is. In een aparte sprekerstent aan de Werkspoorkathedraal praat Maxim zaterdag en zondag de negen presentaties aan elkaar, van onder andere astronaut André Kuipers en uitvinder Colin Furze (zie ons bezoek aan hem in de onderstaande video). Zoals we van Maxim gewend zijn weten ook wij niet precies wat we kunnen verwachten, en juist daarom hebben we er zo’n zin in.

5 en 6 november

Bright Day 2016 vindt plaats op zaterdag 5 en zondag 6 november tussen 10:00 en 17:00 uur in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Meer informatie, prijsvragen voor de laatste beschikbare kaarten en meer vind je op day.bright.nl en op Facebook. Tot dan!

Lees ook onze eerdere updates over Bright Day