Ga naar de inhoud
Bright Day

Slimme app voor coachen boeren wint Cow Hackathon

Het team Cow to Wow is met zijn zelflerende app winnaar geworden van de Cow Hackathon op Bright Day.

De programmeurs van Cow to Wow wonnen daarmee 2000 euro. Zij bedachten een zelflerende app die alle automatische systemen op de boerderij kan koppelen om er voor de boer relevante informatie uit te halen. "Dat is belangrijk voor boeren omdat de huidige systemen heel veel meten en nog meer informatie verschaffen, maar de boer niet echt ‘coachen’ bij het nemen van beslissingen", aldus de jury. 

De app brengt meerdere bestaande technologieën die op een boerderij aanwezig zijn, zoals een melkrobot, mestrobot, voedingssystemen, samen in één overzichtelijk dashboard op de smartphone van de boer. Dat dashboard kunnen boeren volledig personaliseren zodat het hen echt in staat stelt om op ieder moment cruciale beslissingen te nemen.

De deelnemers aan de Bright Cow Hackathon, die werd georganiseerd door de Duurzame Zuivelketen, gebruikten data afkomstig van Nederlandse koeien om oplossingen te bedenken die het dierenwelzijn en het milieu ten goede komen. De programmeurs die deelnamen aan de Cow Hackathon op de Bright Day waren er allemaal van overtuigd dat de melkveesector gebruik kan maken van zaken als kunstmatige intelligentie en het combineren van datasets om de melkveehouderij duurzamer en efficiënter maken. 

De andere kanshebbers voor de overwinning van de Cow Hackathon waren de teams Levenslang Gelukkig, Healthy Cow en Cowmunity Farming. Levenslang gelukkig bedacht een oplossing om het optimale dieet te vinden voor melkproductie én de gezondheid van de koe met behulp van A/B (Annabel/Bertha) testen. De app van Healty Cow bedacht een app die het risico op kopziekte kan voorspellen op basis van gegevens over het weer en de bodem. CowMunity Farming kwam met een concept op de proppen waarmee boeren real time informatie krijgen over abnormale schommelingen in de individuele gezondheid van hun koeien. 

Lees ook: Zo wordt de zuivelsector steeds duurzamer