Tech

Tijd voor Coldplay? Spotify stemt afspeellijsten af op het weer

08 februari 2017 09:40 Aangepast: 28 juli 2017 23:30

De muziekdienst werkte samen met Accuweather aan Climatune, een website die afspeellijsten maakt, gebaseerd op het weer op jouw locatie.

Spotify vroeg zich af of mensen andere muziek opzetten als bijvoorbeeld de zon schijnt of als het regent. Samen met Accuweather, die de muziekdienst van weerdata voorzag, begon Spotify een onderzoek.

De dienst bekeek vijf weersoorten (zon, bewolkt, regen, wind en sneeuw) van het afgelopen jaar en verbond daar geanonimiseerde streams op Spotify aan op dezelfde dag en locatie. 

Climatune

Het leverde de website Climatune op. Die herkent in welke plaats je bent en wat het weer daar is. Vervolgens schotelt de site een afspeellijst op Spotify voor die bestaat uit de populairste nummers bij dit weertype op jouw locatie. Op Climatune hoor je alleen previews van 30 seconden, maar je kunt doorklikken naar de volledige lijst op Spotify. Elk weertype wordt op de pagina voorzien van geinige, interactieve animaties.

Daarnaast kun je het weer veranderen en kijken waar mensen op willekeurige plekken op de wereld naar luisteren bij een bepaald weertype.

Regenachtige dagen

De bevindingen zijn open deuren. Zo zal het niet verbazen dat er op zonnige dagen naar vrolijke muziek geluisterd wordt. "Dat geldt voor bijna alle grote steden ter wereld", zegt Spotify. "Op regenachtige dagen neigen mensen naar triester-klinkende muziek."

Voor iets meer diepgang bekijk je het blog van Spotify, waar bevindingen per stad in grafieken worden getoond. Zo zie je dat de impact van het weer niet overal duidelijk is terug te horen in de muziek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore