Tech

Nederlands Ultimaker brengt 3D-printer voor professionals uit

18 oktober 2016 17:00 Aangepast: 30 juli 2017 02:00
Beeld © Ultimaker

De in Geldermalsen gevestigde 3D-printerbouwer presenteert vandaag zijn nieuwe model: de Ultimaker 3. De aanschafprijs ligt met 3170 euro een stuk hoger dan de meeste 3D-printers, maar Ultimaker richt zich ook vooral op de zakelijke markt.

De doelgroep van Ultimaker bestaat vooral uit bedrijven en het onderwijs. De printers worden onder andere door Tesla, Volkswagen en Apple gebruikt om prototypen te 3D-printen en testen, maar ook universiteiten en hobbyisten werken met de apparaten. 

Ultimaker 3

De belangrijkste vernieuwing in de Ultimaker 3 is de toevoeging van een tweede printkop, waarmee het apparaat twee materialen kan printen. Volgens Ultimaker-ceo Jos Burger is dat bijvoorbeeld handig als je met hard en zacht materiaal werkt. "Op die manier kun je veel complexere objecten printen", zegt Burger tegen RTL Z.


Thumbnail

Dit is de nieuwe Ultimaker 3

Een andere verbetering is de mogelijkheid om cartridges met printmateriaal te verwisselen. Via een nfc-chip, een draadloze chip die bijvoorbeeld ook gebruikt wordt voor contactloos betalen, in de printer wordt het ingeladen materiaal herkend, waarna de printer op het specifieke materiaal wordt ingesteld. 

Juist niet de consumenten

Volgens Burger zijn het vooral bedrijven en universiteiten die 3D-printers aanschaffen. Consumenten zijn vooralsnog maar goed voor een klein percentage van de verkoop. "En de consumenten die onze producten kopen, zijn vaak al professioneel met 3D-printers bezig en verdienen er geld mee door bijvoorbeeld andermans objecten te printen", zegt Burger. Dat kan onder andere met het Nederlandse 3D Hubs.

Bedrijven kopen 3D-printers omdat ze nieuwe producten of onderdelen tegen lage prijzen kunnen testen. Er is alleen een 3D-printer en wat plastic nodig om een design tot leven te laten komen. Als bedrijven hun prototypen laten maken door een derde partij, halen ze de aanschafprijs van de Ultimaker 3 er al 'na een paar keer printen uit', zo meent Burger.

20.000 stuks

Ultimaker verkocht vorig jaar 20.000 3D-printers. Hoeveel dat er dit jaar gaan worden, wil Burger nog niet zeggen. Wel ontving Ultimaker recentelijk een flinke lening van de Europese Investeringsbank. De geleende 15 miljoen euro wordt besteed aan onderzoek naar nieuwe 3D-printtechnologieën.

Thumbnail

De Ultimaker wordt ook in het klaslokaal gebruikt

Ook noemt Burger het 'aannemelijk' dat hij volgend jaar een investeringsronde gaat houden waarbij naar verluidt rond de 30 miljoen euro wordt opgehaald. "Met zo'n bedrag kunnen we ons distributienetwerk verbreden en onze software verbeteren." De software van Ultimaker, Cura, laat gebruikers 3D-modellen klaarmaken voor het printen. 

In de toekomst moet het mogelijk worden om met Cura verschillende Ultimaker-printers aan te sturen. Als voorbeeld noemt Burger een ontwerper die lampenkappen 3D-print en aan hele specifieke wensen kan voldoen, zoals de vorm, maat en kleur. Met de verbeterde software zou het mogelijk worden om met een 'leger Ultimakers' een flinke productie te draaien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore