Tech

'Verkoop mediaspeler met Popcorn Time is illegaal'

08 december 2016 11:05 Aangepast: 29 juli 2017 13:30

Het verkopen van voorgeprogrammeerde mediaspelers met streamingapps zoals het populaire Popcorn Time, is illegaal.

Dat is het advies van de advocaat-generaal van het Europees Hof. Het advies wordt meestal door het Hof overgenomen.

De Nederlandse auteursrechtenwaakhond Stichting Brein spande in 2014 een zaak aan tegen webwinkel Filmspeler.nl van ondernemer Jack Frederik Wullems. Deze webwinkel verkoopt voorgeprogrammeerde mediaspelers met apps (of 'addons') die het makkelijk maken om films en series te streamen uit illegale bron. 

Vergelijkbaar met Sanoma vs. GeenStijl 

De advocaat-generaal ziet Popcorn Time-addons op de gehekelde mediaspelers als een vorm van 'ongeautoriseerde openbaarmaking'. Daarmee is de uitspraak in lijn met de uitspraak die het Europese Hof deed in de zaak tussen Sanoma en GeenStijl, dat bestraft werd omdat had gelinkt naar naaktfoto's van Britt Dekker.

"Dit advies van de advocaat-generaal kun je één op één toepassen op die zaak", zegt woordvoerder Stefaan van der Jeught van het Europees Hof. "Wat hij zegt is: het verkopen van deze mediaspelers met add-ons is hetzelfde als een link doorplaatsen. Als vervolgens wordt aangetoond dat dit - net als bij GeenStijl - met een winstoogmerk is gedaan, kun je daar als professional verantwoordelijk voor worden gehouden."

De bewuste mediaspeler van Filmspeler.nl waar deze zaak om draait.

Streaming blijft vaag

Het advies trekt geen harde conclusie over een algeheel verbod op streamen uit illegale bron. Van der Jeught: "Dat blijft ook in dit advies vaag. Wel kan een verkoper van dit soort technische hulpmiddelen zich niet meer verschuilen en zeggen: 'het is máár streaming'. Dat is bij deze onderuit gehaald."

In januari dient nog een andere cruciale rechtszaak bij het Hof. Dan wordt gekeken of Brein internetproviders mag dwingen om de populaire torrentsite The Pirate Bay te blokkeren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van