Tech

'Spotify wil gratis streamen aan banden leggen'

07 september 2016 09:56 Aangepast: 30 juli 2017 11:30
Beeld © Getty

Gratis Spotify-gebruikers kunnen in de toekomst misschien niet meer direct de nieuwste muziek luisteren. De streamingdienst overweegt deze stap om de kosten te drukken en financieel wat gezonder te worden.

Dat bericht de Financial Times op basis van verschillende bronnen die meer weten van de plannen.

Spotify is druk verwikkeld in licentie-onderhandelingen met platenmaatschappijen en is op zoek naar een manier om minder royalties te betalen. Een van de manieren om dat voor elkaar te krijgen is alleen betalende abonnees voor een bepaalde periode toegang geven tot nieuwe albums, en daarna pas nieuwe muziek beschikbaar maken voor alle gebruikers, schrijft de krant.

Vertrouwen van investeerders

De streamingdienst die al jaren verlies maakt wil naar verluidt naar de beurs en wil daarom financieel wat gezonder te worden. Het sluiten van licentie-overeenkomsten voor de lange termijn met de grote platenmaatschappijen zou daarbij kunnen helpen. Als dat lukt is het goed voor het vertrouwen van investeerders.  

Maar, volgens FT wordt het erg lastig om platenlabels ervan te overtuigen om minder dan 70 procent van de streaming-omzet af te romen, omdat concurrent Apple Music op dit moment een tarief van ongeveer 73 procent afstaat. Dus zal Spotify overwegen het huidige aanbod aan te passen om de labels tegemoet te komen.

Nog steeds verliesgevend

Spotify wordt gewaardeerd op een slordige 8,5 miljard dollar (zo'n 7,5 miljard euro) en boekte afgelopen jaar 173 miljoen euro verlies, ondanks dat de omzet steeg naar 1,95 miljard euro. Dat verlies werd veroorzaakt door royalty- en distributiekosten die uitkwamen op 1,63 miljard euro.

Gratis luisteraars minder snel toegang geven tot nieuwe muziek kan ook het aantal betalende klanten van Spotify opkrikken. In maart dit jaar had de dienst volgens ceo Daniel Ek 30 miljoen betalende gebruikers.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore