Tech

Al 84 verkopers van illegale filmspelers gestopt na uitspraak rechter

11 mei 2017 13:04 Aangepast: 11 mei 2017 13:27
Tim Kuik is de directeur van Stichting Brein. Beeld © ANP

Mediaspelers die zijn gemaakt om illegaal films en series te streamen zijn illegaal, zo oordeelde het Europees Hof twee weken geleden. Na de uitspraak is anti-piraterijclub Brein aan de slag gegaan om verkopers van deze mediaspelers te stoppen. Met succes: er zijn er al 84 gestopt.

Van dat aantal waren er al 40 partijen zelf gestopt met de verkoop van de mediaspelers als reactie op de uitspraak van het Europees Hof of het advies van de advocaat-generaal eind vorig jaar, zo laat Brein weten. Dat advies was hetzelfde als de uitspraak: deze mediaspelers kunnen niet door de beugel.

51 sommaties

In totaal stuurde Brein 51 sommaties naar verkopers van deze mediaspelers uit, waarop 37 van hen stopten. Onder andere Filmspeler.nl, één van de belangrijkste verkopers van deze kastjes, is inmiddels gestopt. De anderen ontvangen nu een dagvaarding. 

Brein eist drie dingen van de verkopers. Allereerst moeten ze een verklaring ondertekenen waarin ze beloven geen mediaspelers meer te verkopen. Als ze dat wel doen, dan moet er een schadevergoeding betaald worden aan Brein van 10.000 euro per kastje.

Daarnaast wil Brein een tegemoetkoming in de gemaakte kosten en geleden schade en eist dat de verkopers hun klanten ervan op de hoogte stellen dat het gebruik van de mediaspeler illegaal is. Mensen die zo'n mediaspeler hebben gekocht moeten volgens Brein ook de mogelijkheid hebben om de speler te retourneren. 

Tienduizenden euro's

"Hoe langer de verkopers volharden in hun illegale aanbod van mediaspelers, hoe duurder het voor ze wordt", zegt Brein-directeur Tim Kuik.

"Het gebruik van dit soort spelers veroorzaakt grote schade voor de makers en aanbieders van films, series en sportuitzendingen. De vorderingen en schikkingen zijn daarom stevig en lopen in de tienduizenden euro's en meer."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore