Tech

The Ocean Cleanup kan plastic uit de Noordzee gaan vissen

09 juni 2016 16:22 Aangepast: 31 juli 2017 06:30
Het prototype van The Ocean Cleanup aan boord van een schip. Beeld © The Ocean Cleanup

De financiering voor de belangrijke eerste test van het Nederlandse project The Ocean Cleanup is rond. Ondernemer Boyan Slat (21) begint op de Noordzee.

De jonge Delftenaar hoopt dat hij met zijn uitvinding over een aantal jaar een enorme hoeveelheid plastic uit de zee kan vissen. Met dank aan een overheidssubsidie van 1,5 miljoen euro voor het prototype dat wordt getest in de Noordzee. Een derde van dat bedrag wordt betaald door baggeraar en zeetransporteur Boskalis. Ook een anonieme geldschieter investeert in het bedrijf.

100 meter groot

Het prototype van de installatie die plastic gaat verzamelen heeft een spanwijdte van 100 meter en komt op ongeveer 23 kilometer voor de kust van Scheveningen te liggen. Vanuit de haven in Scheveningen wordt de test aangestuurd. 

The Ocean Cleanup is blij met deze 'cruciale steun'. Oprichter Slat wil nu zo snel mogelijk verder met zijn missie: de grootste opruimactie in de geschiedenis. De doelstelling voor 2020 is de helft van het plastic uit de Grote Oceaan tussen Hawaii en Californië halen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van