Ga naar de inhoud
Tech

Prins Constantijn volgt Neelie Kroes op als startupambassadeur

Beeld © Samsung

De opvolger van startupambassadeur Neelie Kroes is bekend. Prins Constantijn gaat Nederland op de kaart zetten als dé Europese vestigingsplaats voor startups.

Dat kondigt minister Henk Kamp (Economische Zaken) aan tijdens Startup Fest Europe. Constantijn was eerder vicevoorzitter van StartupDelta, het Nederlandse initiatief om de startupcultuur in Nederland te stimuleren, en werkte daar samen met Kroes aan het verbeteren van Nederland als broedplaats voor startups. StartupDelta gaat nu verder onder de naam StartupDelta2020.

Volg Startup Fest Europe in ons liveblog

Special envoy

Constantijn wordt de 'special envoy' van StartupDelta2020 en heeft als doel 'om Nederland tot de top drie te laten behoren van de beste Europese startup-ecosystemen'. Dat kan lukken, want Nederland staat binnen Europa op dit moment op de vierde plek, achter Duitsland (3), Frankrijk (2) en het Verenigd Koninkrijk (1).

De prins werkt sinds begin vorig jaar als adviseur van de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Andrus Ansip, die verantwoordelijk is voor de 'digitale interne markt'. Ook heeft Constantijn ervaring opgedaan als kabinetschef van Kroes, toen zij nog vice-voorzitter van de Europese Commissie was.

Kijk hier het hele interview terug:

Er is genoeg geld

Constantijn wil met StartupDelta2020 universiteiten aansporen om studenten te stimuleren om eigen projecten te starten. Hij noemt de Amerikaanse Stanford-universiteit, waar veel startups uit voortkomen, als voorbeeld voor de Nederlandse universiteiten van Wageningen en Eindhoven.

De prins benadrukt dat hij het geld in de startupwereld beter terecht wil laten komen: "Er is genoeg geld, maar het moet wel terechtkomen bij de mensen die willen groeien. Het geld moet niet worden besteed aan het in leven houden van startups."

Ook vinden de Nederlandse startups het belangrijk dat er meer wordt samengewerkt, zo zegt Constantijn: "Daar moeten we hen in ondersteunen en zorgen dat we hun ondernemerschap in de breedte - van Amsterdam en Utrecht tot Eindhoven - aanmoedigen." Ook wil hij meer techtalent uit het buitenland naar Nederland halen.

Startup Fest

Het evenement Startup Fest, dat deze week in Nederland wordt gehouden en onderdeel uitmaakt van de Z Startup Week, is onder andere door Constantijn georganiseerd. "We willen met Startup Fest Europe laten zien dat Nederland voor start-ups en scale-ups de beste plek is om te beginnen en om door te groeien", aldus de prins.

Startup Fest is volgens de prins een platform waarmee startups in contact kunnen komen met investeerders, maar ook de kennis kunnen verkrijgen om door te groeien.

Volg het nieuws van deze week op rtlz.nl/startupweek. Live updates vind je in ons liveblog en de livestream van de events vind je hier. Met onder meer live speeches van grootheden als Tim Cook (Apple) en Eric Schmidt (Alphabet / Google) en Travis Kalanik (Uber).