Tech & business

Dit is de stroom van de toekomst

22 september 2015 12:22 Aangepast: 22 september 2015 17:51
Beeld © ANP

Moet je nou zonnepanelen nemen of wachten op een futuristische energiecentrale met zout en zoet water? Er zijn inmiddels zoveel vormen van alternatieve energie, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Toekomstmakers zet alle vormen van alternatieve energie waarmee wetenschappers en bedrijven nu bezig zijn, op een rij.

ZIE OOK: Een museum vol proefprojecten, maar de truc zit in de energiemix

Zonne-energie


Thumbnail

Om stroom op te wekken worden zonnepanelen tegenwoordig op allerlei plaatsen neergezet. De opbrengst is zelfs in landen met matig zon (zoals Nederland) goed, de kosten dalen in rap tempo en de overlast is minimaal. De prijzen voor zonnepanelen zijn daarnaast de afgelopen jaren drastisch omlaag gegaan. De stroombehoefte van heel Europa zou kunnen worden opgebracht als je 0,3 procent van de Sahara zou volleggen met panelen. Maar voor het zover is, zijn er nog heel wat problemen op te lossen op het gebied van transport, kosten en politiek.

Windenergie met windmolen

Thumbnail

De wind is er 'altijd', en dus is er sinds enkele tientallen jaren flink ingezet op windmolens om elektriciteit te produceren. Maar er zijn ook twijfels: veel mensen vinden windmolens lelijk en lawaaiig. De oplossing zou kunnen zijn windparken op zee te bouwen, maar daar zijn de kosten ruwweg twee keer zo groot. 

Windenergie met vlieger of vliegtuig

Thumbnail

Om windenergie goedkoper te maken, zijn op verschillende plekken proeven met vliegers of vliegtuigjes aan een lange draad. De wind voert ze naar boven en wekt zo energie op door het uitrollen van de draad. Als hij boven is haalt de draad ze weer een stukje naar beneden. Deze methode moet veel goedkoper zijn en minder overlast opleveren. 

Geothermisch

Thumbnail

De warmte van de aarde is een bijna onuitputtelijke bron van energie. Maar dan moet je het wel kunnen winnen. Dat is geen probleem in het vulkanische IJsland, waar het op geringe diepte al erg warm is. Daar komt 66 procent van alle elektriciteit al uit de warme grond. In Nederland is aardwarmte te gebruiken voor het verwarmen van bijvoorbeeld kassen. Maar er is niet genoeg temperatuursverschil om elektriciteit op te wekken.

Getijden

Thumbnail

Getijdencentrales maken gebruik van het ontstaan van eb en vloed. Dat kan op verschillende manieren. Door het stijgende water op te slaan achter een dam, kun je het bij eb gebruiken om stroom op te wekken. In Nederland kun je een andere methode gebruiken: hang een 'waterwindmolen' in de stroom. Dat gebeurt tussen Texel en Den Helder en dit najaar start een nieuwe centrale in de Oosterscheldedam. 

Golfslag

Thumbnail

Golven leveren continu energie, maar het probleem is dat het nauwelijks te winnen is. Er zijn veel verschillende methodes bedacht, bijvoorbeeld met drijvers die de golfslag omzetten in beweging (en in stroom, zie foto). Helaas zijn de kosten van het winnen van golfenergie veel te hoog in verhouding tot wat het oplevert. Een nieuwe methode gebruikt een speciaal tapijt op de zeebodem die de golfenergie moet omzetten. In 2016 komt een proefproject in de Verenigde Staten. Het probleem met dergelijke zee-toepassingen: de zee is een moeilijke en gevaarlijke plaats.

Blauwe energie (zout/zoet)

Thumbnail

Blauwe energie heeft wat meer te maken met scheikunde. Er zijn twee methodes, en de techniek is flink in ontwikkeling. Op de Afsluitdijk staat een proefcentrale. Zout en zoet water loopt langs twee membranen die alleen negatief geladen ionen of positief geladen ionen doorlaten. Daardoor ontstaat een lading, die je kunt winnen als stroom. De membranen zijn nu nog erg duur, maar de ontwikkelingen gaan snel. Zo is er al een auto in ontwikkeling die zou kunnen rijden op een tank zoet en een tank zout water. 

Biomassa

Thumbnail

Het verbranden of vergisten van biologisch materiaal zoals plantenresten en hout lijkt erg op conventionele energie door kolen of olie. Maar in theorie heeft de plant tijdens zijn leven zoveel CO2 opgenomen als dat hij vrijgeeft bij verbranding. Daarom is biomassa toch een duurzame manier om energie op te wekken of brandstof te maken. Tenzij je voedsel gaat verbranden of de biomassa over de hele wereld moet gaan verschepen. Er is daarom nog altijd discussie over hoe duurzaam biomassa daadwerkelijk is, maar er zijn allerlei innovaties om het duurzamer te maken.

OTEC

Thumbnail

OTEC maakt gebruik van het verschil tussen warm water aan de oppervlakte van de zee en koud water bij de bodem. Het systeem werkt als een omgekeerde koelkast: met het warme water breng je een speciale vloeistof aan de kook tot stoom. Daarmee kun je energie opwekken. Op de koude bodem condenseert de stoom weer en begint het proces opnieuw. Je hebt alleen wel een diepe oceaan nodig met een groot temperatuurverschil. Op de Antillen heeft TU Delft samen met Bluerise een test-centrale.

Waterkracht

Thumbnail

Zwaartekracht is overal, het is dan ook de oudste winbare energiebron (denk aan oude watermolens). Waterkrachtcentrales gebruiken stromend water voor het opwekken van stroom, maar dan moet je wel bergen hebben met voldoende stromend water. Deze lamp bijvoorbeeld werkt ook op zwaartekracht: hij wekt energie op door het ophangen van een gewicht dat je omhoog brengt. Maar daarmee zou je niet op grote schaal energie kunnen produceren: het naar boven brengen van de last kost meer energie dan het laten zakken oplevert. Nadeel van waterkracht: om voldoende rendement te krijgen moet je een flinke stuwdam bouwen. Dat kan niet overal en stuit daarnaast op allerlei bezwaren. 

Kernfusie

Thumbnail

Ooit, ooit, ooit. Kernfusie - de manier waarop de zon zelf haar energie opwekt - is de droom van elke energiewetenschapper. Want in theorie geeft een kleine hoeveelheid basismateriaal (water) genoeg stroom voor de hele wereld, zonder radioactief afval. Maar zo mooi is het nog lang niet. Bij het toepassen van kernfusie op aarde ontstaat een temperatuur van 150 miljoen graden. Auw, zie dat maar eens te isoleren. Het gaat dus nog lang duren voordat kernfusie op een rendabele en veilige manier energie kan leveren. In Zuid-Frankrijk moet in 2018 een proefreactor in bedrijf komen, gebouwd door wetenschappers uit Europa, de VS, Japan, Rusland, China en India. Wordt vervolgd dus.

Deze week in RTL Z Toekomstmakers: Energie gratis? Woensdag, 23 september, 22:30 uur: RTL Z.

 

RTL Z Toekomstmakers / Pieter Jansen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van