Tech

Europa kiest voor een vrij en open internet

30 augustus 2016 14:04 Aangepast: 30 juli 2017 13:00
Beeld © Getty

Europa heeft vandaag gekozen voor een vrij en open internet. Dit betekent dat al het verkeer op het internet gelijkwaardig moet worden behandeld, en dat is goed nieuws voor de internetgebruiker.

Netneutraliteit houdt simpel gezegd in dat al het internetverkeer gelijkwaardig moet worden behandeld. Een provider mag dus niet meer geld vragen voor bijvoorbeeld het kijken van Netflix.  Het torrentverkeer 's avonds afknijpen mag ook niet en ook het tegenwerken van bellen via WhatsApp of Skype is verboden.

De definitieve richtlijnen voor de Europese netneutraliteit zijn vandaag door de Body of European Regulators for Electronic Communications (BEREC) gepresenteerd. De Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) maakt ook deel uit van de BEREC. 

"Half internet bestaat niet: consumenten en bedrijven hebben recht op volledige toegang tot alle beschikbare informatie en diensten. Dat kan alleen als telecombedrijven al het internetverkeer gelijk behandelen", aldus Henk Don, bestuurslid van de ACM.

Zerorating is in Nederland verboden

Nederland was één van de weinige landen waar al jaren een sterke netneutraliteitswet gold, maar deze werd eind vorig jaar vervangen door de Europese richtlijnen. Er werd gevreesd voor een minder krachtige netneutralteit, omdat de conceptrichtlijnen soepeler waren.

Zo wordt het zogeheten 'zerorating' - ook wel prijsdiscriminatie genoemd - in sommige gevallen toegestaan. Zerorating maakt het mogelijk dat een telecomprovider een dienst als Spotify of Netflix gratis bij een abonnement levert, en dat het verkeer niet van je databundel gaat.

Thumbnail

Telecomproviders mogen geen gratis Netflix bij een abonnement bieden

Dat klinkt aantrekkelijk, maar het zorgt ervoor dat het voor concurrenten van deze diensten lastiger wordt om zich te ontwikkelen. Uiteindelijk blijft er dan één grote speler op de markt, terwijl concurrentie tussen bedrijven voor de consument uiteindelijk voordeliger is en innovatie stimuleert, zo vindt de ACM.

In tegenstelling tot de Europese richtlijnen heeft het ministerie van Economische Zaken in mei van dit jaar zerorating in zijn geheel verboden. Dit is mogelijk omdat de Europese netneutraliteitswet bestaat uit richtlijnen die Europese lidstaten waar nodig mogen aanscherpen. Het wetsvoorstel moet alleen nog door de Eerste Kamer.

Welkome regelgeving

"We zijn enorm blij met het verbod op zerorating", aldus Rejo Zenger van de Nederlandse burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. "Onze netneutraliteit is praktisch net zo sterk als voorheen, en andere Europese landen krijgen nu sterke netneutraliteit terwijl hiervoor niets geregeld was​. Dit is een zeer welkome regelgeving voor alle Europese internetgebruikers."

Volgens Zenger heeft Europa de afgelopen jaren keihard moeten knokken voor deze Europese netneutraliteit: "Het zag er op momenten soms slecht uit, mede door de lobby van telecomproviders." Europese telecomproviders zeiden bijvoorbeeld dat een sterke netneutraliteit de uitrol van 5G zou verlangzamen. "Ik ben blij dat BEREC niet naar hen heeft geluisterd en de internetgebruiker voorop heeft gesteld."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van