Ga naar de inhoud
Tech

T-Mobile negeert netneutraliteit en zet gratis streaming door

Beeld © Bloomberg

De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met een sterkere netneutraliteit dan de Europese variant. Daarmee is het plan van T-Mobile om klanten gratis muziek te laten streamen waarschijnlijk verboden, maar ondanks dat zet de telecomprovider zijn dienst door. T-Mobile stapt naar de rechter om zijn gelijk te halen.

Netneutraliteit houdt simpel gezegd in dat al het internetverkeer gelijkwaardig moet worden behandeld. Een provider mag dus niet meer geld vragen voor bijvoorbeeld het kijken van Netflix, maar mag ook niet bepalen dat het dataverbruik van Spotify niet meetelt voor jouw internetbundel.

T-Mobile kondigde gisteren Datavrije Muziek aan: een dienst waarmee je onder andere Spotify, Deezer en Tidal kunt streamen zonder dat er MB's van je databundel af gaan. Dat is in alle waarschijnlijkheid in strijd met de nieuwe netneutraliteitswet.

Handhaven

De toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) zegt dat het de nieuwe wet gaat handhaven: "We doen eerst onderzoek naar T-Mobile en kunnen dan handhaven." T-Mobile zegt dat het, ondanks de nieuwe netneutraliteit, doorgaat met Datavrije Muziek.

Ook stapt de telecomprovider naar de rechter 'om de belangen van haar klanten te verdedigen'. T-Mobile zegt 'zeer verwonderd' te zijn dat de Nederlandse politiek een netneutraliteitswet aanneemt 'die conflicteert met de Europese variant. Ook de GSMA, de belangenorganisatie van de telecomproviders, zegt dat de Nederlandse netneutraliteit in strijd is met de Europese versie.

Netneutraliteit

Nederland is één van de weinige landen waar al jaren een sterke netneutraliteitswet gold, maar deze werd in april vervangen door de Europese netneutraliteit. Een maand later scherpte het ministerie van Economische Zaken de netneutraliteit aan.

De belangrijkste verandering is dat prijsdiscriminatie - ook wel 'zerorating' genoemd - in Nederland is verboden. Het niet meetellen van muziekstreaming voor de databundel van T-Mobile is een voorbeeld van zerorating.

Zerorating klinkt aantrekkelijk, maar het zorgt er volgens de ACM voor dat het voor concurrenten van deze diensten lastiger wordt om zich te ontwikkelen. Uiteindelijk blijft er dan één grote speler op de markt, terwijl concurrentie tussen bedrijven voor de consument uiteindelijk voordeliger is en innovatie stimuleert, zo luidt de redenatie.

Een motie van PVV om de Europese netneutraliteit aan te nemen werd verworpen. Volgens de PVV zouden de strengere Nederlandse regels de Nederlandse providers 'in een slechtere concurrentiepositie' plaatsen.