Tech

Weer een hack, weer een crash: bitcoin keldert met 12 procent

03 augustus 2016 10:31 Aangepast: 30 juli 2017 19:00

De prijs van bitcoin is met 12 procent gedaald, nadat bekend werd dat de Hong Kongse beurs Bitfinex is gehackt. Bij de hack zijn meer dan 120.000 bitcoins met een gezamelijke waarde van 58 miljoen euro buitgemaakt.

Als reactie daarop kelderde de prijs van bitcoin met bijna 20 procent. Na de eerste schrik herstelde de koers weer wat naar een min van 12 procent. De prijs van één bitcoin is op moment van schrijven 487 euro.

Niet goed voor het sentiment

Bitfinex is één van de grootste handelsplaatsen voor de digitale munt en heeft na het ontdekken van de hack alle handel stilgelegd. De afgelopen maand werden er 600.000 bitcoins via de beurs verhandeld.

Bij de hack zijn ook bitcoin-portemonnees van gebruikers bestolen, die hun digitale munten bij Bitfinex stalden. De beurs zegt samen te werken met de autoriteiten om de criminelen achter deze hack op te sporen.

"Een hack op zo'n bekend bedrijf is niet goed voor het sentiment en bemoeilijkt het ordelijk houden van de markt", vertelt Arthur Hayes van bitcoinwisselkantoor BitMEX tegen Coindesk.

Mt Gox

De hack op Bitfinex is de zoveelste hack in de bitcoinwereld. De bekendste naam die werd gehackt, is Mt Gox. De Japanse beurs werd begin 2014 slachtoffer van een cyberaanval: criminelen stalen 744.408 bitcoins met een waarde van 350 miljoen dollar. Ook door deze hack liep de digitale munt een flinke deuk op, maar elke keer krabbelde bitcoin weer op: afgelopen juni bereikte de cryptocurrency nog zijn piek van 670 euro.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet Bitcoin is gehackt, maar de beurzen die bitcoins verhandelen. Veel mensen denken namelijk dat zo'n roof te maken heeft met de veiligheid van de digitale valuta, terwijl het met de veiligheid van het (nieuwe) bedrijf in kwestie te maken heeft. Als een bank wordt gehackt denken we ook niet dat een euro niet veilig is. 

Lees meer op rtlz.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van