Ga naar de inhoud
Tech

T-Mobile moet stoppen met gratis muziek streamen (of dokken)

Er zijn honderden meldingen van een storing. Beeld © Archieffoto ANP

T-Mobile moet stoppen met het gratis streamen van muziek. Toezichthouder ACM oordeelt dat de dienst Datavrije Muziek van de telecomaanbieder in strijd is met de netneutraliteitsregels. Als T-Mobile niet stopt, moet het bedrijf per dag een boete van 50.000 euro betalen.

De ACM stelt T-Mobile een ultimatum van 20 werkdagen. Dat ultimatum verloopt op 9 januari, omdat het besluit van de ACM al van eerder deze maand stamt. De boete kan oplopen tot maximaal een half miljoen euro, maar wordt pas van kracht als de rechtszaak die T-Mobile tegen de beslissing heeft aangespannen, is geweest. En dat kan nog lange tijd duren, omdat er vermoedelijk zelfs tot aan het Europese Hof van Justitie geprocedeerd zal worden. 

De reden voor de ACM om de dienst te verbieden: het streamen van de muziek gaat niet ten koste van de databundel van de klant. Dit fenomeen, zero-rating, is verboden. "Daarom treedt de ACM op. Zero-rating kan schadelijk zijn voor de concurrentie op diensten die op internet worden aangeboden. Het gaat dan met name om diensten die veel data verbruiken, zoals Spotify en YouTube", motiveert ACM-bestuurder Henk Don. 

Strengere netneutraliteitsregels

T-Mobile is het niet eens met de beslissing van consumentenwaakhond ACM en stapt dus naar de rechter, laat het in een reactie weten. Tot die tijd stopt de provider ook niet met Datavrije Muziek. Die dienst bood het sinds 10 oktober aan, de ACM stelde toen meteen een onderzoek in

Met de dienst van T-Mobile konden haar klanten (als ze een internetbundel van meer dan 6GB hebben) streamingdiensten als Spotify, Deezer, Nederland.FM, Hits NL, Tidal en Napster luisteren, zonder dat dit ten koste ging van hun bundel. 

'Gratis bestaat niet'

Een dag nadat T-Mobile de dienst lanceerde, stemde de Eerste Kamer in met strengere wetgeving voor netneutraliteit. Met die wetgeving, strenger dan de Europese regels, is het in Nederland verboden om internetdiensten voor te trekken, bijvoorbeeld door datagebruik gratis te maken. Toch zette het bedrijf de dienst door en kondigde al aan naar de rechter te stappen om de 'belangen van haar klanten te verdedigen'

De reden dat de ACM T-Mobile aanpakt, is dat gebruikers door gratis diensten wordt beïnvloed in zijn keuzes op internet, waardoor andere diensten weer duurder zouden kunnen worden. Of, in de woorden van Henk Don: "Gratis, dat bestaat niet."

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl