Ga naar de inhoud
Tech

Overwinning voor T-Mobile: gratis muziek streamen toegestaan

Beeld © ANP

Een flinke overwinning van T-Mobile vandaag. De rechtbank Rotterdam besluit dat de dienst Datavrije Muziek, waarmee klanten gratis muziek streamen zonder dat er data wordt verbruikt, is toegestaan.

Dat meldt de rechtbank Rotterdam vandaag in een persbericht. Dat is opvallend, omdat de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) - de partij die de rechtszaak aanspande - ervan overtuigd is dat de dienst in Nederland verboden is.

De ACM beroept zich op de Nederlandse Telecommunicatiewet, die bepaalt dat al het internetverkeer gelijkwaardig moet worden behandeld. Een provider mag volgens ACM dus niet meer geld rekenen voor Netflix-streams, maar ook niet Spotify gratis laten streamen.

Netneutraliteit

Nou: dat mag dus wel. Volgens de rechtbank Rotterdam is zero-rating inderdaad verboden in de Telecommunicatiewet, maar het verbod geldt niet 'omdat Nederland vanwege de Europese netneutraliteitsverordening niet bevoegd was daarover iets te regelen' in zijn eigen wet.

Uit de Europese netneutraliteitsverordening (een Europese wet die direct in werking treedt) blijkt niet dat het zogeheten zerorating - het voortrekken van apps als Spotify - verboden is, zo oordeelt de rechtbank.

T-Mobile

"Deze uitspraak is een doorbraak in Nederland en in Europa", zegt Søren Abildgaard, ceo van T-Mobile Nederland. "Afgelopen oktober hebben we een grote en gewaagde stap genomen om, tegen de heersende overtuiging van de gevestigde orde in, met een nieuw en zeer innovatieve dienst te komen: Datavrije Muziek. Dit deden we in de stellige overtuiging dat dit in het belang van onze klanten is."

Misschien toch in strijd

Maar de strijd is nog niet gestreden, want volgens de rechtbank is het mogelijk dat Datavrije Muziek van T-Mobile toch in overtreding is met de Europese netneutraliteitsverordening. Dat heeft de ACM alleen niet onderzocht, en daarom kan de rechtbank hier geen uitspraak over doen.

De woordvoerder van de ACM zegt blij te zijn met de duidelijkheid die de uitspraak schept en dat de toezichthouder de uitspraak nader gaat bestuderen. Of de ACM in beroep gaat tegen de uitspraak of de Datavrije Muziek gaat toetsen op basis van de Europese regelgeving, kon de woordvoerder nog niet zeggen. De toezichthouder heeft nog ruim zes weken om in beroep te gaan bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Rejo Zenger van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom vindt de uitspraak 'jammer' en hoopt dat de ACM in beroep gaat: "Een verbod op zerorating is zodanig belangrijk dat je hier een zaak van moet maken."

Bron: RTL Z / Daniël Verlaan
Meer over