Tech

ACM niet in hoger beroep over uitspraak netneutraliteit

23 mei 2017 16:08 Aangepast: 23 mei 2017 16:18
Het EU-hof moet de vraag beantwoorden of dat streamen uit illegale bron ook daadwerkelijk onrechtmatig is Beeld © anp

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Rotterdam, die de Nederlandse netneutraliteit in april ongeldig verklaarde.

Dat stelt de ACM op zijn website. De rechter verklaarde de Nederlandse netneutraliteitswet ongeldig omdat Nederland niet op eigen houtje af had mogen wijken van de Europese verordening.

In de Nederlandse netneutaliteitswet staat duidelijk dat het zogeheten zerorating, waarbij diensten worden voorgetrokken op het internet, niet is toegestaan. In de Europese verordening is dat in sommige gevallen wel toegestaan, bijvoorbeeld om de kwaliteit van het mobiele netwerk te garanderen.

Duidelijkheid

"Wij hebben de zaak opgepakt om duidelijkheid te krijgen of deze Nederlandse wet kan bestaan naast de Europese verordening", zegt Henk Don, bestuurslid van de ACM. "Die duidelijkheid is er nu. We leggen ons neer bij de uitspraak van de rechter."

De rechter deed de uitspraak in de zaak tussen de ACM en T-Mobile. De toezichthouder was van mening dat de dienst Datavrije Muziek, waarmee T-Mobile-klanten muziek kunnen streamen zonder dat het van hun databundel af gaat, in strijd was met de Nederlandse netneutraliteit.

Nieuw onderzoek

De ACM is inmiddels een nieuw onderzoek naar Datavrije Muziek gestart. De toezichthouder gaat de dienst toetsen aan de hand van Europese regelgeving. Het is nog onduidelijk wanneer de resultaten van het onderzoek worden verwacht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore