Ga naar de inhoud
Tech

Dit verwachten we van Apple-event WWDC

Op het Apple-ontwikkelaarscongres begin juni staat software centraal, maar er gaan dit jaar veel geruchten over nieuwe hardware. Deze vijf dingen verwachten we te zien.

De jaarlijkse Worldwide Developers Conference (WWDC) begint op 5 juni in het Californische San Jose. Apple zal daar updates tonen voor zijn besturingssystemen iOS, macOS, tvOS en watchOS. Er gaan daarnaast geruchten over hardware van Apple die zijn opwachting maakt (of juist verdwijnt). Bright.nl zette vijf van die geruchten op een rij.

1 Siri-speaker

Apple zou een eigen slimme speaker ontwikkelen en die tijdens WWDC presenteren. Daarmee gaat het bedrijf de concurrentie aan met de Amazon Echo en Google Home.

Volgens de bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo heeft de speaker van Apple beter geluid, wordt hij gemaakt wordt door Inventec (de fabrikant van Apples draadloze oordoppen AirPods) en verschijnt de hij voor het eind van het jaar. Als Apple de speaker tijdens WWDC presenteert, hebben ontwikkelaars nog tijd genoeg om toepassingen voor het systeem te maken.

Om de speaker te bedienen, kan spraakassistent Siri gebruikt worden. Daarom verwachten we op de WWDC ook een grote update voor Siri, die inmiddels begint achter te lopen op de concurrentie. Mogelijk is de speaker ook voorzien van een display die informatie toont, zoals het weerbericht.

2 Nieuwe MacBooks

Tijdens WWDC worden updates voor de MacBooks verwacht, schrijft Bloomberg. Zo krijgt de MacBook Air mogelijk voor het eerst sinds 2015 een nieuwe processor. Ook de MacBook Pro-modellen, die vorig jaar nog vernieuwd werden, mogen nieuwe chips verwachten.

Zij krijgen naar verluidt Intel-chips van de nieuwste generatie. Als laatste wordt de 12-inch MacBook vernieuwd. Deze laptop krijgt volgens Bloomberg een betere processor, maar welke is onbekend.

3 iPad Pro

Over een nieuwe iPad Pro gaan al langer geruchten, Apple mikt op een presentatie van de nieuwe iPad tijdens het congres, zegt Ming-Chi Kuo. De nieuwe iPad Pro krijgt een 10,5-inch scherm maar qua behuizing blijft de tablet hetzelfde als de huidige 9,7-inch versie.

Dat komt omdat de schermranden een stuk dunner moeten worden, waardoor er meer ruimte voor het touchscreen is. Mogelijk gaat de nieuwe iPad Pro pas eind dit jaar in de verkoop.

4 iMac

Laat Apple al wat zien van de nieuwe iMacs? In april bleek dat Apple aan een nieuwe iMac werkt die specifiek op professionele gebruikers is gericht.

Ook de cilindervormige Mac Pro wordt volledig vernieuwd, want dat gebeurde niet meer sinds 2013. Veel is er nog niet bekend over de computers, maar er is een kleine kans dat Apple er in juni meer over vertelt.

5 Geen iPad mini

Wat we niet op WWDC gaan zien, is de iPad Mini. Sterker, een 'bron dichtbij Apple' zegt tegen nieuwssite BGR dat Apple van plan is met dit model te stoppen. De 7,9-inch iPad Mini verscheen in 2012 en is inmiddels anderhalf jaar niet vernieuwd.

De bron zegt dat steeds groter wordende iPhones de rol van de iPad Mini inmiddels hebben overgenomen. Daarom kiest Apple er mogelijk voor om de Mini uit te faseren.

Kijk ook de Bright Update met technieuws in 1 minuut elke werkdag op RTL Z