Tech

Apple Maps krijgt ov-info: reizen plannen met trein, metro en bus

24 mei 2017 21:00 Aangepast: 24 mei 2017 20:59

Vanaf morgen kun je met Apple Maps ook je reis plannen met het openbaar vervoer. Nederland is het tweede Europese land waar je met Apples kaarten-app je trip met de trein, metro, tram en bus kunt plannen.

De Maps-app van Apple hoeft niet te worden geüpdatet, de ov-informatie wordt in de loop van vannacht toegevoegd.

De meeste iPhone-bezitters moeten morgenochtend kun eerste reis met het ov kunnen plannen, zo stelt Apple vandaag tijdens een presentatie in het Amsterdamse hoofdkantoor. Niet iederen

Je eerste reis met het openbaar vervoer moeten de meeste iPhone-gebruikers morgenochtend kunnen plannen. Wel zien sommige mensen de nieuwe functie iets eerder dan anderen, zo stelt Apple vandaag tijdens een presentatie in het Amsterdamse hoofdkantoor.

Ov-knop in de app

In Apple Maps zoek je naar een locatie om vervolgens op de knop 'route'. Dan krijg je vier keuzes te zien: met de auto, te voet, het ov of een taxirit. Als je morgenochtend op de knop ov drukt, zie je daar de reis met het openbaar vervoer staan.

Thumbnail

Dit zijn de nieuwe ov-opties in Apple Maps (beeld: Apple)

Apple maakt gebruik van de gegevens van OV-bedrijven als de NS, Connexxion en GVB om de reis samen te stellen. Op die manier weet Apple ook of er vertragingen op je route plaatsvinden en zal je, indien mogelijk, een alternatieve optie bieden.

Ook wordt de route in stukjes getoond, bijvoorbeeld eerst lopen naar de tramhalte, dan de reis naar het station, weer een stukje lopen naar het perron en dan de trein nemen naar de eindbestemming. Daarmee lijken de ov-routes van Apple Maps op die van Google Maps.

Recensies en privacy

Apple maakt gebruik van de kaarten van het Nederlandse bedrijf TomTom voor Apple Maps. Ook kun je via Google Maps recensies lezen van restaurants (via TripAdvisor) en direct een tafel reserveren (via Iens).

Apple benadrukte tijdens de presentatie dat Apple Maps je geplande reizen niet aan je account koppelt. Daarnaast zorgt het bedrijf ervoor dat alle reizen zodanig worden versleuteld dat ze niet aan één apparaat zijn terug te koppelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van