Nederland

Drugsverdachten darkweb-marktplaats Hansa blijken pubers

21 juli 2017 16:29 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18

De politie heeft drie zeventienjarige jongens aangehouden die worden verdacht van de verkoop van soft- en harddrugs op Hansa, de zwarte markt op het darkweb die de afgelopen maand door de politie is beheerd.

Het drietal uit Gelderland wordt om 'onderzoeksredenen' niet voorgeleid bij de rechter-commissaris. Het is onduidelijk wat dat precies inhoudt, maar een woordvoerder van het OM zegt dat 'het onderzoek nog loopt' en 'alles nog erg vers' is. 

Of de leeftijd van de jongens ermee te maken heeft, wil de woordvoerder niet zeggen.

Contant geld

Naast de drie pubers is ook nog een 28-jarige Krimpenaar gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht op Hansa onder de alias Quality Weeds verschillende soorten cannabis te hebben verkocht. Hij verstuurde de drugs naar zowel binnen- als buitenland.

Hij wordt daarnaast verdacht van het witwassen van criminele opbrengsten. "Doorzoekingen van zijn woning en kelderbox in Krimpen aan den IJssel hebben geleid tot de in beslagname van onder meer verpakkingen waarin vermoedelijk drugs in verstuurd werden, een aanzienlijke hoeveelheid contant geld, een computer en een usb-stick", schrijft het Openbaar Ministerie.

Thumbnail

Het in beslag genomen geld van Quality Weeds (beeld: OM)

Thumbnail

Quality Weeds had naast een Galaxy S8 en Gear VR ook nog wat post van de belasting (beeld: OM)

Hansa

De politie heeft de afgelopen maand Hansa overgenomen en communicatie tussen kopers en verkopers van drugs ingezien. Ze wisselden daar onder andere adressen uit, bijvoorbeeld om drugs naartoe te laten sturen.

"Heel veel mensen kunnen zich de komende tijd zorgen gaan maken", zei Martijn Egberts, officier van justitie, gisteren na de onthulling van de actie. "Je denkt dat je anoniem bent op het darkweb, maar dat ben je niet. Wie kun je op het darkweb nog vertrouwen en wie niet?"

Het OM stelt dat het de komende tijd 'nog meer aanhoudingen' verwacht.

Lees op rtlz.nl
Zo rolde de politie de twee grootste online zwarte markten op

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`