Ga naar de inhoud
Toekomstmakers

Philips Lighting installeert 90.000 slimme lampen in Jakarta

De verlichting in Jakarta. Beeld © Philips

Philips Lighting gaat de Indonesische hoofdstad Jakarta met zo'n 90.000 lantaarnpalen voorzien van slimme verlichting. De LED-lampen moeten in de komende zeven maanden geïnstalleerd worden, wat betekent dat er 430 lichtpunten per dag aangesloten moeten worden.

Jakarta wordt daarmee getransformeerd naar een 'intelligente stad', meldt Philips. Alle lichtpunten worden namelijk met elkaar verbonden en worden aangesloten op het CityTouch-softwareplatform van Philips. Ten opzichte van de huidige straatverlichting in de stad, kan dat een energiebesparing van 70 procent realiseren. 

Communicerende lampen

Lampen die zijn aangesloten op het softwareplatform, reageren namelijk op hun omgeving en communiceren via het mobiele telefoonnetwerk met elkaar. Op het moment dat het druk is in een stad, zorgt het systeem ervoor dat de stad helder verlicht is. Als het rustig is, kan de gemeente er juist voor kiezen om de lichten te dimmen en zo energie te besparen.

Ook sturen de lampen automatisch hun prestatiegegevens door naar de gemeente. Op het moment dat er onderhoud nodig is, kan de gemeente dat dus makkelijk zien.

Honderden projecten

Het CityTouch-systeem wordt al in meerdere Nederlandse steden gebruikt, en is al in honderden projecten toegepast, maar volgens Philips is dit een van de grotere projecten. Hoeveel geld het Philips oplevert, wil de woordvoerder niet kwijt.  

Meer van Toekomstmakers:
Plastic afval nutteloos? Deze fabriek maakt er een grondstof van