Mobile World Congress 2016

Blikvangers op dé telecombeurs: 5G, G5 en S7

21 februari 2016 08:57 Aangepast: 01 augustus 2017 09:30
Beeld © EPA

Op de belangrijkste beurs voor mobiele telefonie, het World Mobile Congress in Barcelona, komen komende week alle grote technologiebedrijven bijeen. Waar iedereen naar uitkijkt? 5G-internet, smartphones Samsung Galaxy S7 en LG G5 en hoe we alles nóg meer onder controle kunnen houden met onze smartphone.

De beurs is van maandag tot en met donderdag volgende week, maar traditioneel presenteren telefoonmerken hun nieuwste modellen al op zondag. 

Eyecatchers zijn het nieuwste model van Samsung (de Galaxy S7) en van LG (de G5), schrijft techwebsite TechCrunch. Van de Samsung weten we al dat de batterij verbeterd is en dat hij waarschijnlijk waterdicht zal zijn. Het bedrijf kan wel weer een succesje gebruiken, na een teleurstellend laatste kwartaal vorig jaar.

Meest in het oog springende noviteit bij de LG G5 is een het scherm dat altijd 'aan' staat, schreven de collega's van Bright al eerder. 

Thumbnail

Timing is alles in pr-land
Sommige kleinere fabrikanten presenteren hun telefoons expres al eerder dan de beurs, uit vrees dat hun paradepaardjes anders ondergesneeuwd raken in de stortvloed aan nieuws over de grootste merken. En andere grote merken (lees Apple) stellen de presentatie van hun nieuwste modellen juist weer uit, om verzekerd te zijn van maximale media-aandacht. Ook HTC presenteert zijn nieuwste model vermoedelijk pas na de conferentie, al zal onze techredacteur Daniël Verlaan er zeker even naar vragen als hij de vice-president van het Taiwanese bedrijf spreekt. 

5G: nóg sneller mobiel internet
Misschien nog wel interessanter dan de nieuwe telefoontoestellen zijn de nieuwste technieken die gepresenteerd gaan worden. Veel aandacht zal uitgaan naar 5G, de nieuwe standaard voor mobiel internet die naar verwachting zo'n 100 keer sneller zal zijn en 1000 keer meer capaciteit zal hebben dan 4G. Bovendien is 5G zuiniger en is de reactiesnelheid beter dan van de huidige standaard. 

Thumbnail

In Barcelona zal de branche daar vooral over praten, zegt Bright-presentator Merijn Doggen, want aan welke standaarden en andere technische specificaties 5G gaat voldoen is nog onbekend. Het is de bedoeling dat tijdens de winterspelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse PyeongChang voor het eerst getest gaat worden. Twee jaar later moet het netwerk operationeel zijn in Tokio.

Ook in Nederland zal er al met 5G getest worden. KPN start een proef in het Groningse Loppersum, waar vooral boeren aan mee zullen doen. Die gaan namelijk experimenteren met sensoren om bijvoorbeeld de vochtigheid van de grond en de toestand van hun gewassen te monitoren. Omdat 5G veel zuiniger is, hoeven de sensoren minder vaak vervangen te worden.

Alles met elkaar verbonden
Een andere trend die hoog op de agenda zal staan is het 'internet of things'. Kenners verwachten dat het via internet met elkaar verbinden van apparaten dit jaar een grote vlucht zal nemen. Je thermostaat, koelkast en wasmachine met je smartphone bedienen kan al, maar er zijn talloze nieuwe toepassingen.

Thumbnail

Wat te denken van vuilnisbakken, stoplichten en bruggen die onderling en met een centrale database verbonden zijn? Handig, want met behulp van sensoren kan dan op afstand bekeken worden of de vuilnisbak vol zit, of dat een lamp in een stoplicht vervangen moet worden. 

Veiligheid voorop
De derde belangrijke trend houdt direct verband met het 'internet of things'. Want al die systemen die met elkaar verbonden zijn, leveren ook meer doelwitten op voor hackers. Vooral bedrijven maken zich daar zorgen over, nu steeds meer werknemers hun eigen smartphones gebruiken voor werk. In bedrijfstakken waar met geheime informatie wordt gewerkt, zoals de zorg of de financiële sector, is het van groot belang dat communicatie geheim blijft.

RTL Z is vanaf zondag aanwezig in Barcelona. Tech-redacteur Daniël Verlaan zal zondag uitgebreid verslag doen van de belangrijkste onthullingen op de persconferenties van de grote merken. Dinsdag zal hij onder meer de vice-president van HTC interviewen en hem vragen hoe ze de concurrentie met Apple en Samsung willen aangaan. Woensdag zal hij uit de doeken doen wat er in de toekomst allemaal in het huishouden geregeld kan worden met behulp van onze smartphones.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van