Tech

Uber maakt serieus werk van vliegende taxi's

25 april 2017 21:06 Aangepast: 28 juli 2017 06:30
Een impressie door Uber van het vervoer van de toekomst. Beeld © Uber

Uber werkt samen met vijf fabrikanten van kleine elektrische luchtvaartuigen aan een dienst met vliegende taxi's.

Uber maakte dinsdagavond een reeks samenwerkingen rond de ontwikkeling van vliegende taxi's bekend tijdens een speciale conferentie in Dallas. Zo werkt de taxi-dienst samen met fabrikanten Bell Helicopter, Aurora Flight Sciences, Pipistrel Aircraft, Embraer en Mooney aan elektrische luchtvaartuigen die verticaal opstijgen en landen. 

'Hoogtepunt'

Dit soort vliegende taxi's vormen volgens Uber-manager Jeff Holden 'het hoogtepunt van stedelijk transport', schrijft techsite The Verge. "Ze dringen luchtvervuiling terug, geven mensen meer tijd en maken onroerend goed dat nu nog wordt gebruikt voor parkeerplaatsen vrij." 

Uber wil in 2020 de eerste dienst met vliegende taxi's demonstreren. Hiervoor werkt het samen met overheden in het Amerikaanse Dallas-Fort Worth en Dubai. Een vastgoedbedrijf ontwikkelt speciale plekken waar de vliegende taxi's moeten opstijgen en landen, zogeheten 'vertipods'. En het bedrijf ChargePoint maakt de elektrische oplaadstations.

Ook Google-oprichter Larry Page werkt met twee nieuwe bedrijven aan vliegende auto’s. Zijn startup Kitty Hawk presenteerde deze week nog een ultralicht luchtvaartuig, maar het ging om een soort drone waar de bestuurder op zit. Volgens Kitty Hawk zou er onder sommige omstandigheden geen vliegbrevet voor nodig zijn.

Nederlandse vliegende auto

Het Brabantse bedrijf Pal-V startte onlangs met de verkoop van zijn twee commerciële vliegende auto's: kruisingen tussen een auto met drie wielen en een gyrocopter. De goedkoopste versie kost 299.000 euro en de levering zou eind 2018 moeten plaatsvinden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore