Ga naar de inhoud
Tech

Amazon geeft data slimme speaker aan politie voor moordonderzoek

Beeld © Amazon

Amazon geeft de Amerikaanse politie na maanden verzet data van een Echo-speaker uit het huis van een moordverdachte. Amazon wilde de data niet overhandigen, maar de verdachte heeft toestemming gegeven om de data te gebruiken als bewijs.

Amazon's slimme speaker is een opvallende getuige voor een moordzaak. Toch denkt de Amerikaanse politie er veel aan te hebben. Eind 2016 kreeg Amazon een bevel om de data van één van zijn Echo-speakers met spraakassistent Alexa te delen mogelijk bewijs.

De microfoon van die speaker staat namelijk altijd aan, en de verdachte in een moordzaak had zo’n slimme luidspreker in zijn huis staan.

Amazon weigerde

Amazon weigerde inzicht te geven in de informatie die de speaker heeft opgevangen. Eind februari diende het bedrijf bij de rechter een motie in tegen het bevel de data van de speaker beschikbaar te stellen.

Volgens Amazon wordt de inhoud van de luidspreker beschermd wordt door het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet. Daar vallen onder meer het recht op vrije meningsuiting en academische vrijheid onder.

Verdachte geeft toestemming

Nog voordat de rechter die motie heeft kunnen behandelen, heeft Amazon die nu laten vallen, meldt The Guardian. De verdachte in de moordzaak heeft toestemming gegeven om de data die zijn slimme speaker heeft opgenomen aan de rechter te overhandigen. Amazon laat zijn bezwaar daarom vallen. De verdachte pleit onschuldig te zijn in de moordzaak.

Het is overigens nog maar de vraag of de slimme speaker daadwerkelijk belastend materiaal heeft opgenomen. De speaker luistert eerst namelijk naar startwoorden als 'alexa' of 'echo'.

Pas als zo’n woord wordt opgevangen begint de microfoon audio naar de servers van Amazon te sturen, maar soms verwarren dergelijke apparaten andere woorden of geluiden met een startwoord. In zo’n geval zou een apparaat onbedoeld wat informatie naar Amazon kunnen sturen, de Amerikaanse aanklagers hopen dat dat is gebeurd.

Twee Amazon-speakers

Amazons slimme speaker Echo Dot en de grotere Echo zijn nog niet in Nederland te krijgen. Ook herkent Amazon Alexa nog geen Nederlands. Bright testte de Echo Dot laatst. Hieronder zie het resultaat.

Kijk techprogramma Bright TV elke week op RTL Z