Nederland

Hackers 'gijzelen' voor het eerst Apple-computers met ransomware

06 maart 2016 22:27 Aangepast: 01 augustus 2017 05:00

Computers van Apple immuun voor hackers en virussen? Dat denken nog altijd veel Mac-gebruikers. Dit weekend is (weer) het tegendeel bewezen: voor het eerst is ransomware aangetroffen op computers van Apple.

Ransomware is een chantagemethode door middel van malware: hackers plaatsen een speciaal programma op je computer waardoor je niet meer bij je bestanden kan. Wie deze blokkade wil beëindigen moet losgeld betalen.

Tot nu toe waren vooral gebruikers van Microsoft het slachtoffer. Sommigen met een Apple-computer werden al eens lastiggevallen door chantageberichten, bijvoorbeeld in de vorm van een pop-up bericht in de browser, maar nooit eerder werden daadwerkelijk bestanden geblokkeerd. 

Voor het eerst in het 'wild'
Volgens Palo Alto Networks, een leverancier van firewalls, is het nu voor het eerst dat het bedrijf de malware voor Apple 'in het wild' tegenkomt en die ook daadwerkelijk bestanden versleutelt en om losgeld vraagt. Dit gebeurt overigens drie dagen nadat de computer is geïnfecteerd.

Een medewerker van Apple heeft aan persbureau Reuters laten weten dat het bedrijf inmiddels stappen heeft genomen die de kwaadaardige software moet blokkeren. Dat is gedaan door een digitaal certificaat in te trekken. Deze medewerker kon verder geen details geven. 

Transmission
De ransomware zou zijn verspreid via opensource-BitTorrentclient​ Transmission, een systeem om peer-to-peer gegevens uit te wisselen. De hackers infecteerden twee installers van dit programma. Gebruikers wordt dringend geadviseerd om te upgraden naar versie 2.91 en/of de kwaadaardige software te verwijderen.

Meer op rtlnieuws.nl:

`