Tech

Video: deze 3D-geprinte bril past alleen op jouw neus

24 juli 2017 06:14 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18

Een bekend probleem voor brildragend Nederland is dat een bril net niet goed zit. De oplossing van het Nederlandse brillenmerk Roger Bacon is om elke klant te 3D-scannen en een unieke bril te printen. "Uiteindelijk is elk gezicht uniek. Dus waarom niet elke bril?"

Het levert de nodige frustratie op voor de brillenzoeken: te smalle neusvleugels of te korte pootjes. De belofte van brillenproducent Roger Bacon is dat de bril altijd past.

Het geheim is dat opticien in zijn winkel een 3D-scan van het hoofd van de klant maakt, waarna een unieke bril met de 3D-printer wordt gemaakt. "Dat gebeurt in een fabriek in Duitsland", zegt de oprichter Pieter Jonckheer tegen RTL Z. In hun kantoor in Amsterdam worden daarna de pootjes (veren) aan de bril gezet en de verdere afwerking gedaan.

Inmiddels doen 34 onafhankelijke opticiens in Nederland mee en 6 in Amerika. Het bedrijf verkoopt nu zo'n 50 brillen per maand à 320 euro per stuk.

(Lees door onder de advertentie.)

Concurrentie

Zoek je online op '3D-geprinte bril', dan lijkt het concept al door velen geadopteerd te zijn. Maar tot nu toe is het geen van de concurrenten gelukt om uit de testfase te komen. 

Het Nederlandse Boulton Eyewear had in 2015 succes met unieke brillen via een Kickstarter-campagne, het haalde 35.000 euro op, maar daarna besloot de startup niet als brillenmerk door te gaan. Tegenwoordig produceert het 3D-producten voor de zakelijke markt.

Wel verkoopt het bedrijf Monoqool​ op grote schaal 3D-geprinte brillen, maar deze worden niet aangepast aan de vormen van het hoofd van de klant.

750.000 euro

Eerder dit jaar ontving Roger Bacon een investering van 750.000 euro. Jonckheer verwacht komend jaar alweer een nieuwe investering nodig te hebben om het concept wereldwijd uit te rollen. "De proeffase is voorbij, nu gaat de focus naar marketing en sales."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore