Ga naar de inhoud
Tech

Computerverzamelaar betaalt ton voor oer-Apple

De Apple 1 op de veiling in Keulen. Beeld © AFP

De Apple 1 is de voorloper van alle Apple-computers. De Duitse verzamelaar Achim Baqué heeft op een veiling in Keulen een van de zeldzame exemplaren gekocht voor 100.000 euro.

De computer waarmee het Apple-imperium ooit begon is in de jaren zeventig op de markt gebracht door Steve Jobs en Steve Wozniak. Van de Apple 1, die bestond uit slechts 200 componenten en destijds 666,66 dollar kostte, bestaan voor zover bekend wereldwijd nog acht functionerende exemplaren. 

'Goedkoop'

"Een koopje, zeer verrassend'', jubelde Baqué. Hij vertelde al een vergelijkbaar apparaat uit het begin van het pc-tijdperk in bezit te hebben en had eigenlijk niet gerekend op een betaalbare tweede. Vorig jaar ging een Apple 1 uit dezelfde serie, waarvan er maar een paar honderd zijn gemaakt, voor een half miljoen euro naar een Arabische sjeik.

De oeroude computer werd zaterdag afgehamerd op 90 mille. Inclusief veilingkosten en btw rekende de nieuwe eigenaar voor het historische moederbord, beeldscherm, toetsenbord, cassetterecorder en netvoeding 110.000 euro af. Een behuizing ontbrak toen nog.