Ga naar de inhoud
Tech

Nederlandse game Horizon Zero Dawn wereldwijd geroemd

Beeld © Guerrilla

De hoge cijfers vliegen de Nederlandse gamestudio Guerrilla Games om de oren voor zijn nieuwe game Horizon Zero Dawn. "Dit is vrij uniek", zegt gamejournalist Jan Meijroos.

Guerrilla is met zijn Amsterdamse kantoor en 250 werknemers met afstand de grootste Nederlandse gamestudio. Het bedrijf is vooral bekend door zijn schietspellen Killzone en komt nu met een compleet nieuwe openwereldgame.

Horizon Zero Dawn komt op 1 maart uit en vandaag verloopt het embargo voor gamemedia om hun review te publiceren. Wat blijkt: alle grote internationale gamewebsites, variërend van Polygon tot Giant Bomb, belonen het spel met negens en tienen.

Unieke situatie

Een unieke situatie, volgens Meijroos: "Het is de eerste keer dat een grote Nederlandse game zo lovend door de internationale pers wordt ontvangen. Dat is niet alleen goed voor Guerrilla, maar ook voor het aanzien van de Nederlandse gamesindustrie."

Meijroos heeft al zo'n twintig uur in Horizon Zero Dawn zitten. Het spel speelt zich duizenden jaren na een grote ramp af, waardoor de mensheid weer leeft in stammen en de natuur de moderne wereld heeft overgenomen. In die natuur vind je robots die ronddwalen alsof het dieren zijn.

Aan jou de taak om het mysterie van deze dierachtige robots en hun herkomst te ontrafelen. Dat doe je door missies te spelen, variërend van het uitroeien van vijandige stammen tot het kapotmaken van deze robots om belangrijke materialen te verzamelen.

Thumbnail

Kleurrijk en zonnig

"Het verhaal is een stuk beter dan dat van de Killzone-spellen van Guerrilla", zegt Meijroos. "Die waren toch altijd een beetje oppervlakkig. Deze keer blijft het grote mysterie van Horizon Zero Dawn je hongerig houden."

Meijroos prijst ook de spelwereld van Horizon Zero Dawn: "Normaal zijn post-apocalyptische games altijd grauw en grijs. maar dit spel is kleurrijk en zonnig. Daarnaast is dit één van de allermooiste games ooit gemaakt."

Lijntje met Sony

Dat komt volgens hem doordat Guerrilla is overgenomen door Sony. Dat gebeurde in 2005, waardoor de Nederlandse studio exclusief games maakt voor het PlayStation-platform. Doordat Guerrilla een direct lijntje heeft met Sony kan het zijn games optimaliseren voor dit platform, waardoor ze er zo fraai uitzien.

De gametechnologie van Guerrilla is zo goed dat gamelegende Hideo Kojima zelfs een nieuwe studio in Amsterdam start. Daar werkt de ontwikkelaar met het Nederlandse bedrijf samen aan zijn nieuwe game Death Stranding. Guerrilla-directeur Hermen Hulst kondigde deze samenwerking eind vorig jaar aan.

Niet onverwacht

Het succes van Horizon Zero Dawn komt volgens Meijroos ook niet onverwacht: "De laatste vijf jaar zijn openwereldgames waarin je vrij kunt rondbewegen enorm populair. Neem bijvoorbeeld Grand Theft Auto of de Ubisoft-games Assassin's Creed an Watch Dogs. Gamers houden van dit genre omdat het vrijheid biedt."

Een andere Nederlandse gamestudio die internationaal veel succes boekt is Vlambeer. Dit bedrijf is in 2013 bekend geworden met de mobiele game Ridiculous Fishing. "Maar je kunt Vlambeer, dat bestaat uit een paar man, echt niet vergelijken met Guerrilla. Wat Hermen Hulst met Horizon Zero Dawn presteert is echt heel bijzonder."

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl