Nederland

CDA: 'Strengere regels voor drones en een campagne'

03 april 2016 10:06 Aangepast: 31 juli 2017 22:30
De politie onderzoekt of roofvogels drones uit de lucht kunnen halen Beeld © ANP

"We moeten iets doen voordat het misgaat en niet pas als er een vliegtuig neerstort." Zo reageert CDA-Tweede Kamerlid Martijn van Helvert op de incidenten met een drone bij luchthaven Schiphol.

Vrijdag scheerde een drone rakelings langs drie vliegtuigen, toen die wilden landen op Schiphol. Ze waren alle drie op weg naar de Zwanenburgbaan. De piloten waarschuwden de luchtverkeersleiding. Na de meldingen is die landingsbaan tijdelijk gesloten.


Thumbnail

Aangescherpte regels


Het is niet de eerste keer dat er problemen dreigden met vliegtuigen door een rondvliegende drone bij een vliegveld. "Maar toen ik er op 8 maart vragen over stelde aan staatssecretaris Dijksma, zei ze dat er genoeg regels waren en dat ik rustig kon gaan slapen. Nou niet dus," zegt Van Helvert. 

Van Helvert wil drie maatregelen:

 1. Aangescherpte regels. 
 2. Een publiekscampagne om het publiek duidelijker uit te leggen wat wel en niet mag. 
 3. Strenger handhaven. 

Onduidelijk
Volgens Van Helvert zijn de regels voor het vliegen met drones nu onduidelijk. "Je mag dus niet bij een luchthaven met drones vliegen. Maar niemand die het weet. En als je het al weet, wat zijn dan de regels? Waar precies mag je niet vliegen, tot welke hoogte? En is het gebied waar je niet met je drone mag komen groot genoeg?"

Uit gesprekken met de Vereniging van Verkeersvliegers is volgens Van Helvert wel duidelijk geworden hoe groot het probleem is. "Het is wachten tot het een keer misgaat en dan is het te laat." Afwachten tot een overleg hierover in april wil hij dan ook niet. Morgen stuurt hij nieuwe vragen naar de staatssecretaris en vraagt hij namens het CDA om maatregelen.

Regels voor particulier gebruik van drones:

 • Je moet de drone altijd kunnen zien.
 • Je moet op veilige afstand van mensen en gebouwen vliegen.
 • Je mag niet in het donker vliegen.
 • Je mag niet binnen de bebouwde kom vliegen.
 • Je mag niet hoger vliegen dan 120 meter boven de grond of het water.
 • Je kunt beter niet hoger dan 50 meter vliegen, en ook niet verder dan 100 meter. Dit advies voor de maximale hoogte en afstand wordt mogelijk straks verplicht.
 • Je mag alleen met een drone vliegen als er geen andere luchtvaartuigen in de buurt zijn, zoals vliegtuigen, helikopters, luchtballonnen of zweeftoestellen. Je moet direct landen als je een ander luchtvaartuig ziet naderen. 
 • Je mag niet binnen een straal van drie kilometer rondom een vliegveld vliegen waar geen plaatselijke luchtverkeersleiding is.
 • En je mag sowieso niet vliegen rond de vliegvelden Schiphol, Groningen, Rotterdam, Maastricht, Leeuwarden, Deelen, Volkel, Eindhoven, Gilze-Rijen, De Peel, Woensdrecht, Kleine-Brogel, Den Helder, Niederrhein. 
 • Je mag alleen foto's of film voor privégebruik maken met je drone. En je moet je houden aan de privacywetgeving als je video’s en/of foto’s maakt.

Een overzicht van alle regels staat in de regeling modelvliegen. Deze regeling wordt binnenkort aangepast. Voor beroepsmatig gebruik van een drone moet je een vergunning hebben en er gelden weer andere regels: lees ze hier

Bron: Rijksoverheid

Meer op rtlnieuws.nl:

`