Nederland

Robotvriendje helpt kind met kanker

08 juni 2017 15:29 Aangepast: 08 juni 2017 15:50
Hoofdonderzoeker Peter Bosman en het robotje Marv. Beeld © Marieke de Lorijn / Marsprine

Wetenschappers ontwikkelen een robotvriendje voor kinderen met kanker. Het robotje moet een persoonlijk en meelevend kameraadje voor patiëntjes zijn op momenten dat ouders er niet bij kunnen zijn.

Een onderzoeksteam geleid door het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam is ermee aan de slag. Behandelingen waarbij geen ouders mogen zijn, bijvoorbeeld vanwege stralingsgevaar, moeten kinderen alleen doorstaan en kunnen stressvol zijn.

'Door moeilijke periodes helpen'

"We denken dat een persoonlijk, sociaal vriendje het kind door moeilijke periodes kan helpen", zegt onderzoeksleider Peter Bosman. "Uiteindelijk geldt dat hoe minder eng die ziekenhuiservaring, hoe beter de uitkomst van behandelingen en hoe hoger de kwaliteit van leven voor het kind."

Het robotje dat de onderzoekers ontwikkelen heet Marv. Die moet een kind ook voorbereiden op medische ingrepen, zijn emotionele toestand bepalen en hem of haar afleiding bieden. Het CWI gaat met ASolutions de software uitwerken die de emotionele toestand van een kind moet kunnen herkennen. 

​Meer op RTLNieuws.nl
Robots maken Amsterdamse brug

Robotles op Friese basisschool:
 

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`