Tech

Problemen gemeenten met floppy's en tapes: archieven incompleet

20 mei 2016 17:06 Aangepast: 20 mei 2016 17:38
Beeld © Getty Images

Floppy’s en cd-roms zorgen bij gemeentearchieven voor hoofdbrekens. Ze hebben nog veel informatie op oude opslagmedia staan, waar ze niet meer bij kunnen of kunnen overzetten.

Informatie bij gemeentearchieven gaat massaal verloren doordat het is opgeslagen op verouderde opslagmedia als floppy-disks, tapes en cd-roms. Volgens de Archiefwet moet informatie na maximaal twintig jaar permanent in archiefbewaarplaatsen worden opgeslagen.

Maar omdat de informatieopslag vanaf de jaren '90 gebeurde met technologie die nu hopeloos verouderd is, blijkt dat veel gegevens niet meer toegankelijk zijn. Vijftien van 26 ondervraagde gemeenten zegt hierdoor informatie te missen, blijkt uit een steekproef door Binnenlands Bestuur. 

Informatie mist

Bestanden op oude opslagmedia zijn vaak niet meer uit te lezen, doordat de benodigde hardware of software niet meer goed werkt of ontbreekt. Bij twee ondervraagde gemeenten bleken de opslagtapes gevoelig voor 'bitrot', zodat informatie niet meer toegankelijk is. Ook blijkt het overzetten van de data van oude opslagmedia naar nieuwe apparatuur soms niet meer mogelijk. Opgeslagen informatie is ook regelmatig niet doorzoekbaar en onvindbaar. 

Het gevolg is dat gemeentearchieven geen antwoord kunnen geven op antwoorden van burgers en bedrijven, omdat de informatie niet meer is te verstrekken. Ook leiden de problemen met verouderde opslagmedia tot veel extra werk en kosten. Zo moest een van de gemeenten externe bedrijven inhuren om te proberen de informatie te achterhalen. 

Bron: Bright.nl. Elke maandag om 21.30 uur Bright TV op RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van