Nederland

Politie waarschuwt voor aanbod illegale hacksoftware

06 april 2016 09:09 Aangepast: 31 juli 2017 21:30
Beeld © Getty

De politie maakt zich zorgen over hoe makkelijk het is om software te verkrijgen om te kunnen hacken. "Je kunt het gewoon op internet kopen."

"Softwarepakketjes voor het hacken van websites, phishing en 'ransomware', waarmee gegevens van een bedrijf kunnen worden gegijzeld, zijn makkelijker te koop en in een steeds groter assortiment." Dat zegt Rob van Bree, die gaat over de aanpak van cybercrime bij de Nationale Politie, in De Telegraaf.

Op afstand leegroven
Van Bree zegt dat deze vorm van criminaliteit 'op een hele indringende manier' de samenleving raakt. "Criminelen dringen bijna letterlijk je woning of bedrijf binnen. Op afstand roven ze je leeg", zegt hij. "Vroeger moest je software voor deze activiteiten zelf bouwen, nu kun je het kopen op internet.”

De software, die illegaal is, wordt aangeboden op het zogeheten dark web op internet. Om daar op te komen, is een speciale browser nodig. Vorig jaar was het aantal mensen dat slachtoffer werd van cybercrime ongeveer gelijk aan voorgaande jaren, blijkt uit cijfers van het CBS. Maar in het eerste kwartaal van dit jaar zijn al vijf keer meer gevallen bekend van afpersing van bedrijven door 'ransomware' dan in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Trend Micro.

Meer op rtlnieuws.nl:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`