Ga naar de inhoud
'Destabilisatie-strategie'

Frankrijk, Duitsland en Polen pakken samen desinformatie Rusland aan

(Beeld ter illustratie) Beeld © iStock

Frankrijk, Duitsland en Polen gaan hun krachten bundelen om Russische desinformatie tegen te gaan. Dat zegt de Franse buitenlandminister Stéphane Séjourné in een gezamenlijk interview met kranten uit de drie landen.

"Onze drie landen zijn het slachtoffer geworden van dezelfde destabilisatie-strategie. We gaan een nieuwe samenwerking tegen Russische desinformatie aankondigen", vertelde Séjourné aan de Franse krant Ouest-France, de Duitse Frankfurter Allgemeine Zeitung en de Poolse Gazeta Wyborcza.

Bewijsmateriaal

De buitenlandministers van de drie landen hebben maandag een bijeenkomst in Frankrijk. "We gaan op transparante wijze de componenten van de desinformatie openbaar maken. We gaan aanvallen die hebben plaatsgevonden onthullen, mét bewijsmateriaal", zegt de minister.

'Trollenleger
Lees ook:
'Trollenleger Rusland verspreidt nepnieuws vanuit fabriek in Sint-Petersburg'

Volgens Séjourné is op Europees niveau meer aandacht nodig voor de 'dreiging' door trollenfabrieken die op grote schaal desinformatie verspreiden en door websites gewijd aan nepnieuws.

"Het doel van Moskou is om verwarring onder de burgers te zaaien, de politieke polarisatie te vergroten en democratieën te destabiliseren", zegt Séjourné. "Het is krachtig als drie grote EU-landen dit gelijktijdig aan de kaak stellen."

Bekijk ook: De trollenfabriek - hier komt Russisch nepnieuws vandaan

02:03
In 2017 maakten we deze video over een 'trollenfabriek' in Sint-Petersburg, waarvandaan honderden mensen fakenieuws zouden verspreiden.