Ga naar de inhoud
Bezwaren afgeketst

Rechter: TikTok moet zich aan strenge Europese regels houden

(Archieffoto) Beeld © iStock

TikTok is er niet in geslaagd zich via de rechter uit te wurmen onder de strengere Europese regels voor grote techbedrijven. Die moeten zich in de Europese Unie binnenkort houden aan wetgeving die hen verplicht concurrenten de ruimte te geven op hun platforms.

TikTok ziet zichzelf niet als zo'n machtige 'poortwachter' en maakte bezwaar tegen die status. Bij het Gerecht van het Hof van Justitie van de EU eiste TikTok dat de strengere regels tijdens de behandeling van dit bezwaar niet zouden gelden voor de populaire filmpjesapp. 

Geen noodzaak

De op een na hoogste rechter van de Europese Unie is daar niet mee akkoord gegaan: die ziet geen dringende noodzaak voor zo'n tussentijds besluit.

Strengere
Lees ook:
Strengere Europese techregels: dit verandert er voor jou als consument

De strengere regels staan in de Wet op de Digitale Markten (DMA), die ook Facebook-eigenaar Meta, Microsoft, Google-moederbedrijf Alphabet, Apple en Amazon raken. Zij bieden met hun socialemediaplatforms, zoekmachines en besturingssystemen diensten waar je volgens de EU nauwelijks omheen kunt. Daarom hebben zij grote macht bij het bepalen welke andere diensten wel en niet het grote publiek bereiken, dus is de gedachte dat de EU ze ook strenger moet reguleren.

TikTok, dochterbedrijf van het Chinese ByteDance, is het enige niet-Amerikaanse bedrijf dat onder de DMA valt. De app maakte bezwaar omdat het techbedrijf concurrentiegevoelige informatie vreest te moeten delen, bijvoorbeeld over het creëren van gebruikersprofielen.