Ga naar de inhoud
Veel in de VS

Maken bitcoins vraagt evenveel stroom als Griekenland of Australië

Beeld ter illustratie. Beeld © Imago Stock & People GmbH

Het zogenoemde 'minen' van bitcoins, ofwel het maken van het virtuele geld, kost elk jaar evenveel stroom als alle huishoudens in Griekenland of Australië. Dat meldt de Amerikaanse overheidsinstantie US Energy Information Administration na onderzoek.

Alleen al het 'minen' in de Verenigde Staten staat gelijk aan het jaarlijkse stroomverbruik van ruim 3 miljoen tot meer dan 6 miljoen huishoudens. 

Supercomputers

Om bitcoins te maken worden supercomputers ingezet. Die computers controleren de bitcointransacties en houden het vrituele netwerk draaiende. In ruil daarvoor ontvangen de supercomputers nieuwe bitcoins.

In eerste instantie werd dit vooral in China veel gedaan, maar daar is het 'minen' inmiddels verboden, vanwege de financiële risico's van cryptomunten en het hoge energieverbruik. Tegenwoordig gebeurt het maken van de virtuele munten vooral in de Verenigde Staten.

Beleggen
Lees ook:
Beleggen in bitcoin via een beursfonds: zo werkt het

Vooral in de staten Texas, Georgia en New York is het populair om bitcoins te maken. 0,6 procent tot 2,3 procent van het totale stroomverbruik in de Verenigde Staten gaat op aan de productie van bitcoins.

Wereldwijd wordt ongeveer 0,2 tot 0,9 procent van de stroom gebruikt voor het 'minen' van bitcoins. Dat is evenveel als Griekenland of Australië in een heel jaar gebruikt.

Bekijk ook: Is Bitcoin slecht voor het klimaat?

04:12
De kans is groot dat de cryptomunt met de jaren duurzamer wordt.