Ga naar de inhoud
'Mag helemaal niet'

Israëlische propagandavideo's te zien in kinderspelletjes: 'Valt onder misinformatie'

Een beeld van de propagandavideo. Beeld © Eigen beeld

Kinderen en volwassenen die spelletjes als Angry Birds, WordFeud of Rummikub op hun telefoon spelen, kunnen zomaar eens geconfronteerd worden met propagandavideo's van Israël. De video's bevatten bloederige aanvallen van Hamas en pro-Israëlische teksten. Op sociale media wordt gewaarschuwd, omdat veel kinderen de spelletjes spelen waar de reclames te zien zijn.

Zo ook de zoon van strafrechtadvocaat Job Knoester op X, voorheen Twitter. "Tijdens het spelen van het spel Soccer star uit de AppStore krijgt mijn zoon van 7 beelden te zien van de aanslagen van Hamas op 7 oktober en de dagen erna", waarschuwt hij.

In de video's vertelt een man bijvoorbeeld over zijn gedode 8-jarige dochtertje, of zijn gezichten te zien van slachtoffers van de aanval van Hamas op Israël.

Ook volwassenen worden met de Israëlische propagandavideo's geconfronteerd. "Het kwam echt met een knal in mijn gezicht", vertelt Ida Bromberg. Zij speelde het puzzelspelletje Nonogram, toen ze in ruil voor een 'gratis leven' de video te zien kreeg.

Mag niet

Stichting Reclame Code heeft inmiddels twee meldingen ontvangen en neemt de zaak 'ontzettend serieus'. "Wettelijk gezien mag dit helemaal niet", laat een woordvoerder desgevraagd weten. "Het valt onder misinformatie."

Het is alleen heel moeilijk voor de stichting om er iets aan te doen. "De verantwoordelijkheid ligt bij de platforms", zegt de woordvoerder. Dat is Apple, in dit geval, aangezien de spelletjes via de App Store worden gedownload. "Ook moet de adverteerder bekend zijn en dat is hier niet aan de orde."

Desinformatie
Lees ook:
Desinformatie op TikTok: Eurocommissaris roept op tot actie

Apple laat in een korte reactie aan het AD weten de zaak te onderzoeken, maar wil er verder geen uitspraken over doen.

Google heeft op haar beurt bij persbureau ANP gereageerd op vragen over de Israëlische advertenties bij YouTube-video's. "Elke advertentie moet voldoen aan ons beleid. Ik kan niet op individuele gevallen ingaan, maar als advertenties niet voldoen, dan zouden we actie ondernemen", zegt een woordvoerder.

Advertentieruimte kopen

Reclames die in online spelletjes worden getoond zijn volgens Bosse Zaal van digitale campagnestudio DSlab te vergelijken met advertenties in kranten. "Wat je daar dan op of in zet, moet aan bepaalde voorwaarden voldoen", vertelt Zaal. In dit geval gaat het om de voorwaarden van Apple, die ook weer aan de Europese regels van de Wet inzake digitale diensten moeten voldoen.

Zaal durft geen uitspraken te doen over de manier waarop advertenties worden gecontroleerd, maar stelt dat bedrijven als Google en Apple de capaciteit hebben om een systeem op basis van kunstmatige intelligentie (AI) te bouwen, dat advertenties kan beoordelen. "Maar als je het aan mij vraagt, zou elke advertentie door een persoon moeten worden gecontroleerd."