Ga naar de inhoud
Ultimate Team

Vrouwen en mannen in één team in FIFA-game zorgt voor ophef: 'Kritiek is scheef'

Foto ter illustratie, een gamer speelt de populaire modus Ultimate Team van het voetbalspel. Beeld © Editorial / Offside Sports Photography Ltd

Nog één dag en dan komt de nieuwe voetbalgame van de populaire FIFA-reeks uit. Voor het eerst niet meer onder die naam, maar onder EA Sports FC. Dat is niet het enige nieuwe, in deze editie kunnen gamers met vrouwen en mannen in één team spelen. Die mogelijkheid zorgt online voor flink wat reacties.

Waar het allemaal om draait is de Ultimate Team modus in het spel. Daarin kunnen spelers hun eigen team samenstellen door zogeheten 'packs' te kopen waaruit spelers uit het heden en verleden tevoorschijn kunnen komen. Die spelers kunnen dan worden gebruikt in het team van de gamer. In die modus kunnen nu ook mannelijke en vrouwelijke voetballers in één team spelen. Zo kan Kylian Mbappé dus in hetzelfde team spelen als Megan Rapinoe. 

Het zou een gevolg zijn van de woke-beweging volgens sommigen. Anderen geven aan er niet blij mee te zijn omdat ze het opvallend vinden dat vrouwelijke voetballers volgens hen te hoge beoordelingen krijgen in het spel. 

Onrealistisch

Paskie Rokus, onder meer bekend als FIFA-YouTuber, kon zich oorspronkelijk wel vinden in de kritiek op het spel. "Je kon al langer met vrouwenelftallen spelen in het spel. Maar ik vond dit maar apart. FIFA is eigenlijk wel echt een mannengame. En daarnaast vond ik het gewoon onrealistisch."

En Paskie was duidelijk niet de enige. Veel gamers stonden te kijken van de nieuwe mogelijkheid in het populaire voetbalspel. 

De game komt pas morgen uit, maar valt inmiddels via een omweg al te spelen. Paskie speelt het spelletje nu inmiddels al een week. "Tot nu toe vind ik het eigenlijk helemaal niet zo storend. Ik speel nu ook met twee vrouwelijke voetballers in mijn team en het voelt bijna hetzelfde aan als wanneer je met mannelijke voetballers speelt."

Paskie staat er inmiddels wel wat neutraler in. Hij weet ook dat veel andere gamers er toch anders over denken. "Veel mensen vinden het triest dat EA dit doet. Ze vinden het nogal woke en denken dat ze het alleen voor het geld doen. Misschien zullen vrouwen het spel nu wat eerder gaan spelen, maar bij sommige andere gamers wordt het nog niet goed ontvangen."

Uniek en bijzonder

Dat weet Martine Spaans ook. Zij is general manager bij de Dutch Games Association, de branchevereniging van Nederlandse gamebedrijven. Volgens haar is het uniek dat FIFA dit doet. "In het algemeen zie je het bij andere games wel al wat meer ook, dat er aandacht wordt besteed aan diversiteit, bijvoorbeeld met andere etniciteiten en culturen bij de hoofdpersonages. Bijvoorbeeld bij de Horizon-games. Maar voor FIFA is dit wel bijzonder."

"De makers reageren heel erg op wat er in de sportwereld en in de maatschappij gebeurt", ziet Spaans. "Er is meer aandacht voor vrouwenvoetbal op tv en de echte topspeelsters worden ook steeds meer een boegbeeld voor de sport. Dan is dit een logische zet." 

De reacties zijn niet alleen maar negatief, weet ook Spaans. Al had ze die negatieve reacties wel zien aankomen. "Veel mannen spelen deze game al heel erg lang. Als er dan verandering optreedt dan is dat altijd even wennen. Maar het is niet alsof EA de game nu drastisch wil veranderen, ze voegen alleen iets toe."

Daarnaast vindt Spaans de kritiek dat het onrealistisch is om met mannen en vrouwen in een team te spelen ook een beetje scheef. "In deze modus kan je al heel lang ook spelen met voetballers die allang gestopt of zelfs overleden zijn. En dat in een team met spelers die nu nog spelen, tja... Ik zie het vooral als een mooie aanvulling."

Bredere ontwikkeling

Ook gamejournalist Jan Meijroos snapt de ophef niet zo goed. "Als je niet met een vrouwelijke speler wil spelen in het spel, dan doe je dat niet. Het hoeft niet natuurlijk." Volgens hem is de toevoeging onderdeel van een bredere ontwikkeling in de gamewereld. "Je ziet dat steeds meer bedrijven zich realiseren dat ze niet alleen maar games maken voor witte heteroseksuele mannen." 

"Bij The Sims bijvoorbeeld kan je een transgender personage aanmaken. Maar in heel veel games zie je bijvoorbeeld ook niet of nauwelijks iemand in een rolstoel. Terwijl voor de representatie en herkenbaarheid dat wel goed zou zijn. Het is eigenlijk gek als ze er niet zijn. En als je er niet mee wilt spelen, dan doe je dat niet."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update