Ga naar de inhoud
Marktaandeel gedaald

'Minder bezoekers voor Netflix na stappen tegen delen account'

(Archieffoto) Beeld © iStock

Mensen kijken minder vaak een film of serie via Netflix nu de streamingdienst abonnees laat betalen als zij hun account willen delen met iemand buiten hun huishouden. Dit constateert marktonderzoeksbureau GfK, dat het gebruik van onlinemedia in Nederland in de afgelopen maand peilde.

Volgens de onderzoekers heeft het marktaandeel van Netflix ook een knauw gekregen. Netflix werd vorige maand 69 miljoen keer bezocht. Bij de vorige peiling in dezelfde maand twee jaar geleden was dat nog 72 miljoen keer.

Minder dan 50 procent

Netflix is al jaren dominant op de markt van streamingdiensten in Nederland. Afgelopen augustus is het aandeel echter gedaald tot onder de 50 procent. Van alle bezoeken aan streamingdiensten logde ruim 47 procent in bij Netflix. Twee jaar eerder was het aandeel iets minder dan 56 procent.

De controle die Netflix eerder dit jaar heeft ingevoerd om het illegaal delen van accounts tegen te gaan, heeft volgens GfK invloed op de dalende populariteit van deze streamingdienst. Mensen die de inloggegevens van iemand anders gebruiken, bezochten het platform vorige maand 40 procent minder vaak dan in die maand twee jaar eerder. Daar staat tegenover dat mensen met een eigen of een gedeeld abonnement juist vaker een film of serie op Netflix bekeken.

Netflix
Lees ook:
Netflix 10 jaar in ons land: van primeur naar niet meer weg te denken

In totaal heeft iets meer dan de helft van alle Nederlanders van 13 jaar en ouder vorige maand een streamingdienst gebruikt, staat ook in het onderzoek. Dit komt neer op 7,8 miljoen mensen.

Videoland grootste concurrent

De grootste concurrent van Netflix in Nederland is Videoland. Dit platform is in augustus iets vaker bezocht, namelijk 29 miljoen keer. Het aandeel van Videoland is gelijk gebleven met 10 procent. Nummer drie in Nederland is Disney+ met 16 miljoen bezoeken. HBO Max, Viaplay en Amazon Prime Video werden elk minder dan 10 miljoen keer bezocht.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update