Ga naar de inhoud
'Gevoelige documenten'

Hackers breken in bij Internationaal Strafhof, mogelijk documenten gestolen

Het Internationaal Strafhof in Den Haag. Beeld © ANP / Harold Versteeg

Het Internationaal Strafhof in Den Haag is eind vorige week het slachtoffer geworden van een cyberaanval. In een verklaring stelt het internationale hof vandaag dat onmiddellijk maatregelen zijn getroffen om de gevolgen van de digitale inbraak te minimaliseren. Nederland schiet daarbij te hulp, waarvoor het hof dankbaar zegt te zijn.

Het ICC wil verder geen nadere toelichting op de cyberaanval geven, maar werkt wel aan een verbetering van de cyberveiligheid.

De landelijke eenheid van de politie onderzoekt de kwestie. De NOS schrijft dat volgens 'een bron' een groot aantal gevoelige documenten is buitgemaakt.

Oorlogsmisdaden

Het ICC werd in 2002 opgericht door tientallen staten. Bij het hof worden verdachten van volkerenmoord, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid voor de rechter gebracht die in hun eigen land geen normaal proces kunnen krijgen, bijvoorbeeld door oorlog of corruptie. Later sloten veel meer landen zich aan, maar grote mogendheden als China, Rusland en de VS werken niet met het hof samen.

Hackers,
Lees ook:
Hackers, mogelijk uit Rusland, dreigen met aanval op Europese banken