Ga naar de inhoud
Tech

Elon Musk: X (Twitter) gaat mogelijk achter betaalmuur

Elon Musk heeft gesuggereerd dat alle gebruikers van X, voorheen Twitter, mogelijk moeten gaan betalen voor het socialemediaplatform. In een gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei de miljardair dat een betalingssysteem de enige manier is om bots tegen te gaan.

"We gaan over op een kleine maandelijkse betaling voor het gebruik van het systeem", zei de baas van Tesla en SpaceX. De BBC heeft X benaderd voor meer informatie, maar nog geen verklaring ontvangen. Het is vooralsnog onduidelijk hoe serieus de opmerking van Musk moet worden genomen.

Aan het in rekening brengen van kosten zit een duidelijk financieel belang voor het bedrijf. Toch benadrukte Musk dat het betalen voor de dienst puur gericht is op het aanpakken van bots.

Tweetdeck,
Lees ook:
Tweetdeck, inmiddels XPro, alleen nog voor betalende X-gebruikers

Sinds Musk vorig jaar Twitter overnam, probeert hij gebruikers te stimuleren om te betalen voor een verbeterde service, die nu X Premium heet. In de VS kost X Premium momenteel 8 dollar per maand. De prijs verschilt afhankelijk van het land waarin een abonnee zich bevindt.

Het plaatsen van X achter een betaalmuur brengt ook risico's met zich mee, aangezien het bedrijf hierdoor een groot deel van zijn gebruikers kan verliezen. Dat kan er weer voor zorgen dat de advertentie-inkomsten dalen, die voor het overgrote deel van de inkomsten zorgen.

Tegen antisemitisme

Het gesprek van Musk met de Israëlische premier ging ook over antisemitisme op X. De campagnegroep Anti-Defamation League (ADL) beschuldigt het platform ervan niet genoeg te doen om antisemitische inhoud te stoppen. In het gesprek met Netanyahu herhaalde Musk dat hij 'tegen antisemitisme' was.