Ga naar de inhoud
Te veel straling

Apple komt met update iPhone 12 in Frankrijk na verkoopverbod

Een Apple Store aan de Champs Elysées in Parijs. Beeld © EPA

De iPhone 12 krijgt in Frankrijk de komende dagen een update om zo de straling van het apparaat omlaag te krijgen. Volgens het Amerikaanse telecomconcern moet een aanpassing van de software de zorgen van de Franse toezichthouder wegnemen en verkoop van de smartphone weer mogelijk maken.

Frankrijk stelde woensdag een tijdelijk verkoopverbod van de iPhone 12 in. De elektromagnetische straling bleek hoger dan in Europa is toegestaan. "We brengen een software-update uit voor gebruikers in Frankrijk om te voldoen aan de regels van de Franse toezichthouders", maakt Apple nu bekend in een verklaring. Parijs zegt dat de toezichthouder de update snel gaat testen.

'Geen acuut risico'

In Nederland is de verkoop van het toestel nog niet verboden. De nationale toezichthouder voor telecom had donderdag contact met Apple, wat eerst moest gebeuren voordat een tijdelijk verkoopverbod van de iPhone 12 uit 2020 zou worden ingelast. De Nederlandse Rijksdienst voor Digitale Infrastructuur (RDI) verwacht begin volgende week te kunnen zeggen of er actie wordt ondernomen. Eerder benadrukte de toezichthouder dat er 'geen acuut veiligheidsrisico' is.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe iPhone bewijst: Brussel bepaalt nu hoe smartphones eruitzien

Elektronicawinkels en telecombedrijven in Nederland blijven de iPhone 12 aanbieden zolang de RDI hierover nog geen besluit heeft genomen, zo lieten zij donderdag weten.

De Franse toezichthouder ANFR stelde eerder vast dat het lichaam door de straling van het iPhone-model 5,74 watt per kilogram lichaamsgewicht opneemt, terwijl de Europese norm op 4,0 watt per kilogram ligt. Elektromagnetische straling kan het lichaam opwarmen, daarom zijn er limieten voor blootstelling aan die straling. De telecomtoezichthouders in Duitsland en België gaan het mogelijke stralingsgevaar van het toestel ook onderzoeken.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update