Ga naar de inhoud
Europese norm

Franse toezichthouder verbiedt verkoop iPhone 12 om te hoge straling

Apple-ceo Tim Cook laat de iPhone 12 zien. Beeld © ANP

De iPhone 12 wordt in Frankrijk per direct uit de winkel gehaald door de toezichthouder. Het model uit 2020 mag niet langer worden verkocht omdat het te veel elektromagnetische straling uitzendt. Producent Apple bestrijdt dat, maar geeft wel gehoor aan de eis van toezichthouder ANFR.

De ANFR meldt dat uit tests naar voren komt dat de absorptie van die straling door het lichaam is vastgesteld op 5,74 watt per kilogram. De Europese norm ligt echter op 4,0 watt per kilogram lichaamsgewicht. Apple stelt dat uit meerdere onafhankelijke analyses is gebleken dat de iPhone 12 wel degelijk onder die norm blijft.

Maatregelen voor verkochte telefoons

Voor al verkochte toestellen wordt Apple gesommeerd zo snel mogelijk maatregelen te treffen. "Anders moet Apple ze terugroepen."

Is
Lees ook:
Is 5G gevaarlijk? Dit moet je weten over straling

Of Nederlandse toezichthouders gaan handelen naar aanleiding van het Franse verkoopverbod is niet bekend. De Rijksdienst Digitale Infrastructuur, die in Nederland de veiligheid en betrouwbaarheid van apparaten controleert, was nog niet bereikbaar voor commentaar.

De iPhone 12 is in Nederland gewoon te koop.  Apple heeft sindsdien wel al verschillende nieuwere modellen geïntroduceerd. Gisteren was de wereldwijde aankondiging van iPhone 15.