Ga naar de inhoud
Geen advertenties meer

'Meta overweegt betaalde versies Facebook en Instagram in EU'

De 'grote vier' van Meta: Facebook, Instagram, WhatsApp en Messenger. Beeld © ANP / REX by Shutterstock

Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, overweegt om in de Europese Unie betaalde versies van de sociale mediaplatforms in te voeren. Dat meldt The New York Times op basis van ingewijden. Gebruikers zouden een abonnement kunnen afsluiten, waardoor ze geen advertenties meer te zien krijgen.

Het socialemediabedrijf heeft in de EU te maken met strenger toezicht op de omgang met persoonlijke gegevens van gebruikers. Eerder dit jaar kreeg Meta een recordboete van 1,3 miljard dollar (zo'n 1,2 miljard euro) van Europese privacytoezichthouders.

Die boete werd uitgedeeld omdat Meta veel data over persoonlijke voorkeuren verzamelt over gebruikers en die gegevens gebruikt om zo gericht mogelijk advertenties te verspreiden.

Duizenden
Lees ook:
Duizenden Chinese spamaccounts verwijderd van Facebook en Instagram

Meta hoopt volgens The New York Times dat de druk van toezichthouders in de EU minder wordt, als gebruikers ook de optie krijgen om Facebook en Instagram zonder advertenties te gebruiken. Het is wel de bedoeling dat er gratis versies beschikbaar blijven in de 27 EU-lidstaten.

Tegenvallers

Het moederbedrijf van Facebook kreeg dit jaar met meerdere tegenvallers te maken in de EU. Zo oordeelde de hoogste Europese rechtbank in juli in het voordeel van de Duitse kartelwaakhond. Meta werd toen verboden gegevens te verzamelen van gebruikers van Facebook op andere sites. Denk daarbij aan websites als Spotify, waar gebruikers zijn ingelogd met hun Facebookaccount.

Met de onlangs ingevoerde Digital Services Act krijgen grote techbedrijven in de EU ook meer verplichtingen om desinformatie tegen te gaan en transparant te zijn over hun algoritmes.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update