Ga naar de inhoud
Risico op cyberaanvallen

AI kan je wachtwoord raden aan de hand van het geluid van je toetsenbord

Beeld ter illustratie. Beeld © Alamy Limited / Dominic Lipinski

Je wachtwoord is niet meer veilig voor kunstmatige intelligentie (AI). Onderzoekers zijn erachter gekomen dat AI met meer dan 90 procent zekerheid wachtwoorden kan achterhalen aan de hand van het geluid van het intypen van je wachtwoord op je toetsenbord.

Denk bijvoorbeeld aan het intypen van je wachtwoord tijdens een belafspraak op Zoom of Microsoft Teams. Het AI-systeem kan aan de hand van die geluiden het wachtwoord ontcijferen, wat een risico vormt voor cyberaanvallen. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

De onderzoekers testten de methode door alle toetsen van een MacBook Pro 25 keer in te drukken op verschillende manieren. De geluiden werden met Zoom en een smartphone opgenomen.

Techgiganten
Lees ook:
Techgiganten komen met waakhond voor ontwikkeling AI

De geluiden werden vervolgens aan een AI-systeem 'gevoerd', dat na verloop van tijd de geluiden kon herkennen en kon koppelen aan specifieke toetsenbordtoetsen.

Wachtwoorden raden

Het moet nog blijken of het AI-systeem daadwerkelijk wachtwoorden kan raden. De onderzoekers hebben alleen getest hoe goed het systeem geluiden herkent. Ze plaatsen ook de kanttekening dat er veel verschil is tussen toetsenbordgeluiden in een kantoorsetting en in bijvoorbeeld een café.

Toch wordt gewaarschuwd voor het risico van AI als het gaat om computerveiligheid. Volgens de onderzoekers lopen vooral laptopgebruikers risico, omdat die veel in de publieke ruimte worden gebruikt.

Google
Lees ook:
Google neemt extra maatregelen om gegevens gebruikers te beschermen

De onderzoekers geven als tip om wachtwoorden ingewikkeld te maken met hoofd- en lage letters, cijfers en speciale tekens. "Het is heel moeilijk te achterhalen wanneer iemand een shift-toets loslaat", zegt onderzoeker Joshua Harrison van Durham University.

De resultaten komen uit een onderzoek van de Universiteit van Surrey, gepubliceerd in het tijdschrift IEEE European Symposium on Security and Privacy Workshops.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.