Ga naar de inhoud
Call of Duty

Microsoft mag van de rechter in VS gamebedrijf Activision kopen

Beeld ter illustratie. Beeld © Imago Stock & People GmbH

Gamebedrijf Activision Blizzard mag overgenomen worden door softwareconcern Microsoft. Dat heeft de Amerikaanse rechter besloten. Activision Blizzard is bekend van spellen als Call of Duty en Overwatch.

De Federal Trade Commission (FTC) spande een rechtszaak aan om de grootste deal in de computerspellenbranche ooit te blokkeren. De toezichthouder vreesde dat Microsoft te dominant zou worden.

Microsoft heeft zelf namelijk al de gameconsole Xbox in handen en de FTC is bang dat het bedrijf na overname van Activision Blizzard de populairste spellen alleen voor de Xbox wil uitgeven.

De rechter in San Francisco ging niet mee in dat bezwaar. De twee bedrijven kunnen daarom de overname voor de gestelde deadline van 18 juli afronden, behalve in het Verenigd Koninkrijk. Daar ging de mededingingsautoriteit niet akkoord met de deal.

Behoorlijk prijskaartje

Het gaat om een deal van 69 miljard dollar, omgerekend zo'n 62,7 miljard euro. Microsoft zegt via de overname vooral te willen groeien op het vlak van spelletjes voor de smartphone, waar het bedrijf nog amper marktaandeel heeft.

Activision Blizzard is eigenaar van spelletjesmaker King, bekend van het veel gedownloade spelletje Candy Crush.

'Teleurgesteld'

De FTC laat in een reactie weten teleurgesteld te zijn en nieuwe stappen te overwegen om 'verder te gaan met onze strijd om de concurrentie te behouden en consumenten te beschermen'.

Volgens een woordvoerder van de marktautoriteit is het 'duidelijk dat deze fusie een bedreiging vormt voor open concurrentie bij games in de cloud'.

Call
Lees ook:
Call of Duty-maker schikt in zaak over oneerlijk betaalde esporters

Microsoft-president Brad Smith reageert in San Francisco positief op het besluit van de rechter. Hij zegt 'dankbaar' te zijn voor 'de snelle en grondige beslissing'. Tegelijkertijd hoopt hij dat andere landen blijven werken aan een 'tijdige beslissing'.

Hoger beroep

In het Verenigd Koninkrijk dient nog een hoger beroep over het verbod op de samenvoeging van Microsoft en Activision Blizzard. De Britse mededingingsautoriteit, de Competition and Markets Authority (CMA), heeft gevraagd het hoger beroep te pauzeren.

De pauze moet de partijen meer ruimte geven voor aanpassingen aan de overnamedeal die de zorgen van de toezichthouder wegnemen, waardoor overname toch zou kunnen.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.